Kekszszalámi
Anyukámtól kaptam egy kis diót, így néha elcsábulok egy rúd kekszszalámi készítésére. Gyorsan össze lehet dobni, csak a pihenési idejét sikerüljön kivárni.
A kamrapolcom kincseiből készített ételek jól bevált receptjeit szeretném összegyűjteni ezen az oldalon. Hátha akad egy-két jó ötlet, amivel gazdagíthatom valaki tudását. Ha érdekel, miféle kincsek sorakoznak a kamrában, és kíváncsi vagy az elkészítésükre, látogasd meg a KrEdithKonyha oldalamat, a kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet pedig a KrEdithKert oldalamon találhatod meg. Ha marad még egy kis idő, bónuszként néha egy kis kézimunka bejegyzés is felkerül a KrEdithKuckó oldalra.
Anyukámtól kaptam egy kis diót, így néha elcsábulok egy rúd kekszszalámi készítésére. Gyorsan össze lehet dobni, csak a pihenési idejét sikerüljön kivárni.
A nyáron és ősszel gyűjtött vargányából mindig szárítok, mert télen szeretem különböző ételekbe felhasználni. Az egyik ilyen étel, az aszalt vargánya szósz, ami szerintem egy kis különlegességnek számít, nem minden nap készítem el. Egy kis főtt rizzsel, sült hús mellé ideális.
Ez egy nagyon gyors, és nagyon egyszerű paradicsomleves recept. Nem szeretem se zellerrel, se hagymával ízesíteni. Akinek hiányzik belőle, az nyugodtan tegyen bele, de én nem bonyolítom.
Szükségem volt egy olyan fasírtreceptre, ahol megúszom belőle a kenyeret, és a sütése után sem kell három napig szellőztetni. Nos, a kenyeret zabpehellyel helyettesítem, az olajban sütést pedig az air fryer segítségével úszom meg. Bónuszként egy kis répaköret jöhet mellé szintén air fryerben sütve. Természetesen a hozzávalók zöme a kertecskémből...
Időnként kapok a gyerekektől egy kis házi ricottát. Ezt ki is használom, készítek egy kis ricottás desszertet. Tudom, hogy a díszítés, tálalás lehetne szebb is, de az íze nagyon ott van. Igazi különlegesség.
Ha van egy kis darált hús, sajt, spagettitészta itthon, akkor könnyedén készíthetek ebédre egy kis bolognai spagettit. Ugyanis minden egyéb hozzávaló van a saját készletemben a kertecskémből, és ez nagyban csökkenti a kiadást. Na jó, a bors, a só és az olaj is bolti, de ez alapkészlet egy konyhában. Bár nem mindig, ha épp kifogyott, de most nem ez...
Tudom, hogy az igazi, hagyományos rakott burgonyának meg kell adni a módját, de erre valahogy sosincs időm. Márpedig a rakott burgonya igen finom, időnként szerepeljen már a menüben. Ezért marad a kicsit gyorsabb változat, ami szerintem nem marad el ízben a hagyományostól. Ár tekintetében a burgonya a kertből van, a házi tojás anyukámtól. Azért ez...
Tulajdonképpen írhatnám címnek bármilyen muffin jelzőjét is, mert mindig ugyanazt az alapreceptet használom. Azért szamócás, mert ezt sütöttem meg, amikor a bejegyzést készítettem. Az alaprecept rendkívül egyszerű, mércés kancsóval mérek, és bármivel ízesítek. Szerintem ez elég ígéretesnek hangzik.
Nem sok szamóca termett a kertecskémben, de anyukámnak annál több. Azon túl, hogy lett belőle dzsem, befőtt, szörp, még a fagyasztóba is került. A fagyasztott szamóca pedig tökéletes egy kis mártásnak. Gyorsan elkészül, és kicsit különleges is, nem a szokásos meggy vagy egres kerül a főtt hús mellé.
A kínai kelt tészta egy gyors megoldás, ha nincs idő a kelesztésre. Az élesztőt sem kell futtatni a tejben, és az összegyúrt tésztát sem kell keleszteni, rögtön fel lehet dolgozni. Egy kis szósz, egy kis virsli vagy sonka (ami van otthon), és hamar valami finomság kerül az asztalra. Tökéletes szilveszterre, gyors vendégvárónak.