Virslis falatkák kínai kelt tésztával
A kínai kelt tészta egy gyors megoldás, ha nincs
idő a kelesztésre. Az élesztőt sem kell futtatni a tejben, és az összegyúrt
tésztát sem kell keleszteni, rögtön fel lehet dolgozni. Egy kis szósz, egy kis
virsli vagy sonka (ami van otthon), és hamar valami finomság kerül az asztalra. Tökéletes szilveszterre, gyors vendégvárónak.
Hozzávalók
tésztához:
- 25 dkg liszt BL55
- 0,5 tk só
- 0,5 tk cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 dkg friss élesztő (fél kocka)
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás sárgája
töltelékhez, tetejére:
- néhány kanál sült paradicsom szósz/pizzakrém (link: Paradicsom befőzése télire sok-sok recepttel )
- 6-7 db virsli
- 10 dkg sajt
- 1 tojás sárgája
Mivel viszonylag gyorsan készen leszünk az egész művelettel, ezért mindenképp kezdjünk azzal, hogy a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és elkeverjük. Mélyedést készítünk a közepébe, ide szórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. A tejet meglangyosítjuk, és ráöntjük az élesztőre. Picit várunk, majd ráöntjük az olajat. Hozzáadjuk még a tojás sárgáját, majd az egészet elkeverjük. A tésztát addig gyúrjuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, és a kezünktől is. Nem kell keleszteni, azonnal dolgozhatunk vele. A tésztát lisztes munkalapon kinyújtjuk téglalap alakúra, lehetőleg minél vékonyabbra, majd kisebb téglalapokra vágjuk. Mindegyik lapocskára teszünk egy kicsi sült paradicsomszószt (akinek nincs, lehet kapni a boltban pizzakrémet, vagy sűtített paradicsomot pici fokhagymás rántáson felfőzünk, pizzafűszerrel ízesítünk). A virsliket 3 felé vágjuk, majd hosszában kétfelé. Rátesszük a paradicsomszószra és a tésztát rátekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mindegyik falatkát megkenjük tojás sárgájával, majd kevés reszelt sajtot szórunk rá. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, a falatkák attól függően, hogy milyen vékonyra sikerült a tésztát kinyújtani, kb. 10-15 perc alatt megsülnek. Akkor jó, ha szépen megpirult a sajt a tetején.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.