Télen is szeretjük a cukkínit

2023.08.25

KrEdithKonyha receptek: csemege cukkíni hideg lével (dobálós), főzelék alap, kovászos cukkíni/tök, rántani való cukkíni

Csemege cukkíni hideg lével
Csemege cukkíni hideg lével

Második éve vagyok újrakertészkedő, de valami nem oké a cukkínimmel és a tökkel. Mindenki ujjong körülöttem, hogy mennyi termése van, nem tud vele mit kezdeni, nekem pedig kevés van, és az is hamar tönkre megy. Még gyakorolnom kell a "hogyan termesszünk cukkínit és tököt?" életérzést. Mindenesetre kincsként kezelem a kevés termésemet is, gyorsan berakom télire. A receptek között kísérleti jellegű is lesz, ha bejön, akkor kedvencként fogom kezelni őket is.

Cukkíni savanyúság hideg lével (üvegbe vagy dobálós)

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 15 dkg cukor
  • 0,6 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk a fent felsorolt fűszerekből. A cukkínikat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába, cikkekbe felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a cukkínit, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Kb. egy hónap múlva már fogyasztható.

Főzelék alap cukkíniből és tökből
Főzelék alap cukkíniből és tökből

Főzelék alap

Hozzávalók:

  • 1-2 gyenge cukkíni, tök akár vegyesen is
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • olaj
  • 1 ek asztali só (nem jódozott)
  • 1 tk citromsav (ecet helyett, mert nem szeretem)

A cukkíni vagy tökfőzeléket is sokan sokféleképpen csinálják, vérremenő viták árán is rá akarnak beszélni a saját módszerükre. Az évek során magam is többféleképpen kipróbáltam, kísérleteztem, nekem ez jött be: A hagymát pucoljuk, aprítjuk, egy kevés olajon dínszteljük. Közben a cukkínit/tököt pucoljuk, lereszeljük, a sóval összekeverjük. Ettől a cukkíni/tök egy kicsit összeesik, levet ereszt, de a levet ne nyomkodjuk ki belőle. A fokhagymát pucoljuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, majd a megpuhult hagymára tesszük, összekeverjük. Rátesszük a cukkínit/tököt, időnként kevergetve pár percig pároljuk, majd vízzel felöntjük annyira, hogy a víz ellepje a cukkínit/tököt. Főzzük 25-30 percig. Forrón tiszta üvegekbe szedjük, az üveg legyen tele, a lé lepje el a cukkínit/tököt. Rácsavarjuk a tetőt, szárazdunsztba tesszük kihűlésig (egy-másfél napra).

Kovászos cukkíni/tök (részemről még csak kísérleti jellegű)

Hozzávalók:

  • 3 – 3,5 kg cukkíni/tök
  • 1 csokor kapor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb burgonya
  • víz, asztali só (nem jódozott)
  • fél szelet kovászos kenyér

Gyakorlatilag úgy készül, mint a kovászos uborka. A cukkínit/tököt megmosom, darabolom. Egy 5 l-es üveg aljára teszem a megmosott kapor felét, a megpucolt kisebb darabokra vágott fokhagyma felét, a megpucolt, kisebb darabokra vágott burgonya felét. Hosszában belerakom a cukkínit/tököt, az üveget bő háromnegyedig rakom. Erre jön a maradék fokhagyma, burgonya, kapor. Kb. egy liter kézmeleg vízben feloldok kb. fél-egy kanál sót ízlés szerint (kóstoljuk meg, legyen sósabb, mint pl. a húsleves), és az elkészített uborkára öntöm. Lepje el a víz bőven, de ne legyen tele az üveg. A fél szelet kovászos kenyeret megpirítom kicsit, majd belenyomkodom az üvegben a vízbe. Egy tányérral lefedem, majd meleg helyre rakom, nem tűző napra (nálam ez az ablakpárkány). Tegyünk alá is tányért, mert az esetleg kifutó lé kellemetlenségeket okozhat. Kb. 2-3 nap alatt megérik a cukkíni/tök. Szedjük ki a léből, alaposan mossuk meg, ne maradjon rajta kenyérdarabka vagy bármi. A levét szürjük le, abban se maradjon semmi. Keverjünk hozzá fél kk. Na-Benzoátot. A cukkínit/tököt rakjuk kisebb üvegekbe, öntsük rá a levet (lepje el a cukkínit/tököt). Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.

Rántani való cukkíni (részemről még csak kísérleti jellegű)

Hozzávalók

  • cukkíni
  • 1 kk só/ 720 ml-es üveg
  • 1 kk citromsav/ 720 ml-es üveg

A cukkínikat pucoljuk (vagy nem), karikákra vágjuk, üvegekbe rakjuk. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a sót, citromsavat. Rácsavarjuk a tetőt, vizes dunsztba tesszük, forrástól számítva 25-30 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni. (4 üveggel főztem kísérleti jelleggel. 2 felforrt, rossz volt a tető. 2 rántási tesztelésre vár, majd leírom az eredményt.)

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!