Télen is szeretjük a cukkínit
KrEdithKonyha receptek: csemege cukkíni hideg lével (dobálós), főzelék alap, kovászos cukkíni/tök, rántani való cukkíni
Második éve vagyok újrakertészkedő, de valami nem oké a cukkínimmel és a tökkel. Mindenki ujjong körülöttem, hogy mennyi termése van, nem tud vele mit kezdeni, nekem pedig kevés van, és az is hamar tönkre megy. Még gyakorolnom kell a "hogyan termesszünk cukkínit és tököt?" életérzést. Mindenesetre kincsként kezelem a kevés termésemet is, gyorsan berakom télire. A receptek között kísérleti jellegű is lesz, ha bejön, akkor kedvencként fogom kezelni őket is.
Cukkíni savanyúság hideg lével (üvegbe vagy dobálós)
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 l víz
- 5 dkg asztali só (nem jódozott)
- 15 dkg cukor
- 0,6 dl 20%-os ecet
- fél kk citromsav
- fél kk Na-Benzoát
- fél kk borkén
- fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag
Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy
mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve.
Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel
a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa
stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert
a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve
egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk a fent felsorolt
fűszerekből. A cukkínikat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába,
cikkekbe felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a
cukkínit, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Kb. egy hónap múlva már fogyasztható.
Főzelék alap
Hozzávalók:
- 1-2 gyenge cukkíni, tök akár vegyesen is
- 1-2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- olaj
- 1 ek asztali só (nem jódozott)
- 1 tk citromsav (ecet helyett, mert nem szeretem)
A cukkíni vagy tökfőzeléket is sokan sokféleképpen csinálják, vérremenő viták árán is rá akarnak beszélni a saját módszerükre. Az évek során magam is többféleképpen kipróbáltam, kísérleteztem, nekem ez jött be: A hagymát pucoljuk, aprítjuk, egy kevés olajon dínszteljük. Közben a cukkínit/tököt pucoljuk, lereszeljük, a sóval összekeverjük. Ettől a cukkíni/tök egy kicsit összeesik, levet ereszt, de a levet ne nyomkodjuk ki belőle. A fokhagymát pucoljuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, majd a megpuhult hagymára tesszük, összekeverjük. Rátesszük a cukkínit/tököt, időnként kevergetve pár percig pároljuk, majd vízzel felöntjük annyira, hogy a víz ellepje a cukkínit/tököt. Főzzük 25-30 percig. Forrón tiszta üvegekbe szedjük, az üveg legyen tele, a lé lepje el a cukkínit/tököt. Rácsavarjuk a tetőt, szárazdunsztba tesszük kihűlésig (egy-másfél napra).
Kovászos cukkíni/tök (részemről még csak kísérleti jellegű)
Hozzávalók:
- 3 – 3,5 kg cukkíni/tök
- 1 csokor kapor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb burgonya
- víz, asztali só (nem jódozott)
- fél szelet kovászos kenyér
Gyakorlatilag úgy készül, mint a kovászos uborka. A cukkínit/tököt megmosom, darabolom. Egy 5 l-es üveg aljára teszem a megmosott kapor felét, a megpucolt kisebb darabokra vágott fokhagyma felét, a megpucolt, kisebb darabokra vágott burgonya felét. Hosszában belerakom a cukkínit/tököt, az üveget bő háromnegyedig rakom. Erre jön a maradék fokhagyma, burgonya, kapor. Kb. egy liter kézmeleg vízben feloldok kb. fél-egy kanál sót ízlés szerint (kóstoljuk meg, legyen sósabb, mint pl. a húsleves), és az elkészített uborkára öntöm. Lepje el a víz bőven, de ne legyen tele az üveg. A fél szelet kovászos kenyeret megpirítom kicsit, majd belenyomkodom az üvegben a vízbe. Egy tányérral lefedem, majd meleg helyre rakom, nem tűző napra (nálam ez az ablakpárkány). Tegyünk alá is tányért, mert az esetleg kifutó lé kellemetlenségeket okozhat. Kb. 2-3 nap alatt megérik a cukkíni/tök. Szedjük ki a léből, alaposan mossuk meg, ne maradjon rajta kenyérdarabka vagy bármi. A levét szürjük le, abban se maradjon semmi. Keverjünk hozzá fél kk. Na-Benzoátot. A cukkínit/tököt rakjuk kisebb üvegekbe, öntsük rá a levet (lepje el a cukkínit/tököt). Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.
Rántani való cukkíni (részemről még csak kísérleti jellegű)
Hozzávalók
- cukkíni
- 1 kk só/ 720 ml-es üveg
- 1 kk citromsav/ 720 ml-es üveg
A cukkínikat pucoljuk (vagy nem), karikákra vágjuk, üvegekbe rakjuk. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a sót, citromsavat. Rácsavarjuk a tetőt, vizes dunsztba tesszük, forrástól számítva 25-30 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk kihűlni. (4 üveggel főztem kísérleti jelleggel. 2 felforrt, rossz volt a tető. 2 rántási tesztelésre vár, majd leírom az eredményt.)
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.