Tegyünk el télire sok-sok paprikát
KrEdithKonyha receptek: sült paprikakrém, lecsó, paprika hideg lével, csalamádé, Salsa szósz, paprika sóban
A paprika az a növény, amiből olyan sok fajta létezik, hogy az ember egy idő után azt veszi észre, hogy a kertben már mindenhová paprika van ültetve, de mindegyik más. Így jártam én is, és nagyon élvezem. Persze a bőség zavara nálam egyben mennyiségi is. Kezd ipari méretűvé válni a befőzésem, de minden családtagnak más és más fajta ízlik jobban.
Sült paprikakrém
Hozzávalók:
- 2 kg piros paprika (piros legyen, minél több fajta, chili is lehet közte, aki szereti)
- ½ kg paradicsom
- 1 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 ek oliva olaj
- 1 tk asztali só (nem jódozott)
A paprikákat mossuk, csumázzuk, kisebb darabokra vágjuk, de darálhatjuk is. A paradicsomot megszabadítjuk a héjától (én hámozom, a többség forró vízbe teszi, utána lehúzza héját), daraboljuk. Hagymát, fokhagymát megpucoljuk, daraboljuk. Minden mehet egyszerre a megolajozott mély tálba vagy tepsibe, belekeverjük a sót, és addig sütjük, amíg kellőképpen besűrűsödik. Turmixoljuk, forrón üvegekbe töltjük. Az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Szárazdunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.
Tipp: zöld paprikából is ugyanígy csinálom a krémet, de vigyázzunk, ne kerüljön bele keserű fajta paprika. Ha már nincs paradicsomunk (se piros, se zöld), süthetjük egy kis sűtített paradicsommal vagy paradicsomlével, vagy akár ki is hagyhatjuk belőle.
Lecsó
Hozzávalók:
- 4 kg paradicsom
- 1 kg paprika
- 1 kg hagyma
- olaj
A lecsóról elmondhatjuk, ahány ház, annyi szokás. Mindenki a sajátjára esküszik, akár vérre menő vita árán is. Van, aki sok paprikával, kevés paradicsommal, van aki naturan hagyma nélkül, zsírral, olajjal, csak vízben majd a végén tesz a tetejére olajat. Én az a tipus vagyok, aki szereti, ha tocsog a sok paradicsomtól, és legyen szinte kész, tehát hagymával. A hagymát azért főzöm bele, mert részben lusta disznó vagyok, télen nem szeretek vele már vacakolni, illetve sok hagymám termett, és nem tudom hol tárolni.
Szóval a receptem: a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajban megdinszteljük. Amíg a hagyma sül, addig a paprikát kicsumázzuk, szintén apróra vágjuk, majd a sült hagymához adjuk, együtt dinszteljük őket tovább. Amíg a paprika sül a hagymán, addig a paradicsom héját meghámozzuk (próbáltam a forró vizes dolgot, de nekem nem megy, béna vagyok, akinek megy, az forrázzon) és kisebb darabokra vágjuk. Amikor a paprika is megpuhult, mehet rá a paradicsom. Addig főzzük, amíg a paradicsom is szétfő. Mennyiségtől függően ez lehet fél óra, óra, de minél tovább hőkezeljük, annál inkább eláll majd. Ha kész, forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Én nem teszek a tetejére már külön olajat vagy zsírt, elég az a mennyiség, ami a hagyma dinszteléséhez kellett, úgyis felül a lecsó tetejére. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.
Paprika hideg lével (üvegbe vagy dobálós): mindenféle chili paprika, Jalapeno, Habanero, Carolina Reaper, almapaprika, cseresznyepaprika, káposztával töltött paprika, stb.
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 l víz
- 5 dkg asztali só (nem jódozott)
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl 20%-os ecet
- fél kk citromsav
- fél kk Na-Benzoát
- fél kk borkén
- fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag
Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom.
Minden üveg aljára teszünk akár a léből kiszedve, akár újból a fent felsorolt fűszerekből. A paprikákat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a paprikákat, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Tipp: kombinálhatjuk is a paprikákat más zöldségekkel, pl. zöld paradicsommal, cukkínivel, karfiollal, játszhatunk a színekkel: különböző színű paprikákat tehetünk az üvegekbe vegyesen, tölthetjük a paprikákat káposztával
Csalamádé (ez nem konkrétan paprika recept, de azért írom ide, mert paprika is van benne)
Hozzávalók:
- 2 kg uborka
- 3 kg káposzta
- 1 kg hagyma
- 1 kg paprika
- 0,5 kg sárgarépa
- 7 dkg asztali só (nem jódozott)
- 60 dkg cukor
- 3 dl 20%-os ecet
- 1-1 kk Na-Benzoát és borkén
Összekeverjük a megtisztított és felaprított zöldségeket, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megnyomkodjuk. Víz nem kell hozzá! Legalább 1 napig kendővel lefedve állni hagyjuk, ez idő alatt levet enged. Üvegekbe (vödrökbe) töltjük, nyomkodjuk. Az üvegek legyenek tele, a lé lepje el a csalamádét. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Tipp: a zöldségek arányán lehet változtatni, akár ki is hagyható belőle az a tétel, amit nem szeretünk.
Salsa szósz
Hozzávalók alapszószhoz:
- 2 kg paradicsom
- 1/2 kg piros kápia paprika
- ízlés szerint chili paprika, elhagyható
- 1/2 kg vöröshagyma
- 4-5 ek olivaolaj
- 2 tk asztali só (nem jódozott)
- 2 ek cukor
- 1/2 kk őrölt bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- 1 db citrom leve
- 70 ml borecet
Egyéb hozzávaló:
- 1/2 kg aprított színes zöldség ( zöld, piros, sárga paprika, lila hagyma)
Az alapszószhoz való paradicsomot, paprikát, chilit mossuk meg, daraboljuk fel. Egy fazékban tegyük fel főni, adjuk hozzá az olajat, sót, cukrot, borsot, fűszerpaprikát, babérlevelet. Amíg fő, a színes zöldségeket mossuk, aprítsuk kicsi darabokra. Ha az alapszósz zöldségei puhára főttek, botmixerrel pürésítsük, majd passzírozzuk. Tegyük vissza főni, adjuk hozzá az aprított színes zöldségeket, a citrom levét, és a borecetet, ha szükséges még ízesíthetjük. Főzzük össze, forrón szedjük tiszta üvegekbe, az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni.
Paprika sóban
Hozzávalók:
- pritamin, kápia paprika (piros)
- ízlés szerint chili paprika (elhagyható)
- asztali só (nem jódozott)
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és ledaráljuk. Lemérjük, és kilónként 20 dkg sót keverünk bele. Kb fél napra hűvös helyre tesszük, hogy a só elolvadjon benne. Tiszta üvegekbe töltjük, mehet rá a celofán és a tető. A só tartósítja.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.