Tegyünk el télire sok-sok paprikát

2023.10.08

KrEdithKonyha receptek: sült paprikakrém, lecsó, paprika hideg lével, csalamádé, Salsa szósz, paprika sóban

Jalapeno paprika dobálós lével
Jalapeno paprika dobálós lével

A paprika az a növény, amiből olyan sok fajta létezik, hogy az ember egy idő után azt veszi észre, hogy a kertben már mindenhová paprika van ültetve, de mindegyik más. Így jártam én is, és nagyon élvezem. Persze a bőség zavara nálam egyben mennyiségi is. Kezd ipari méretűvé válni a befőzésem, de minden családtagnak más és más fajta ízlik jobban.

Sült paprikakrém zöld paprikából
Sült paprikakrém zöld paprikából

Sült paprikakrém

Hozzávalók:

  • 2 kg piros paprika (piros legyen, minél több fajta, chili is lehet közte, aki szereti)
  • ½ kg paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek oliva olaj
  • 1 tk asztali só (nem jódozott)

A paprikákat mossuk, csumázzuk, kisebb darabokra vágjuk, de darálhatjuk is. A paradicsomot megszabadítjuk a héjától (én hámozom, a többség forró vízbe teszi, utána lehúzza héját), daraboljuk. Hagymát, fokhagymát megpucoljuk, daraboljuk. Minden mehet egyszerre a megolajozott mély tálba vagy tepsibe, belekeverjük a sót, és addig sütjük, amíg kellőképpen besűrűsödik. Turmixoljuk, forrón üvegekbe töltjük. Az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Szárazdunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Tipp: zöld paprikából is ugyanígy csinálom a krémet, de vigyázzunk, ne kerüljön bele keserű fajta paprika. Ha már nincs paradicsomunk (se piros, se zöld), süthetjük egy kis sűtített paradicsommal vagy paradicsomlével, vagy akár ki is hagyhatjuk belőle.

Lecsó
Lecsó

Lecsó

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 1 kg hagyma
  • olaj

A lecsóról elmondhatjuk, ahány ház, annyi szokás. Mindenki a sajátjára esküszik, akár vérre menő vita árán is. Van, aki sok paprikával, kevés paradicsommal, van aki naturan hagyma nélkül, zsírral, olajjal, csak vízben majd a végén tesz a tetejére olajat. Én az a tipus vagyok, aki szereti, ha tocsog a sok paradicsomtól, és legyen szinte kész, tehát hagymával. A hagymát azért főzöm bele, mert részben lusta disznó vagyok, télen nem szeretek vele már vacakolni, illetve sok hagymám termett, és nem tudom hol tárolni.

Szóval a receptem: a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajban megdinszteljük. Amíg a hagyma sül, addig a paprikát kicsumázzuk, szintén apróra vágjuk, majd a sült hagymához adjuk, együtt dinszteljük őket tovább. Amíg a paprika sül a hagymán, addig a paradicsom héját meghámozzuk (próbáltam a forró vizes dolgot, de nekem nem megy, béna vagyok, akinek megy, az forrázzon) és kisebb darabokra vágjuk. Amikor a paprika is megpuhult, mehet rá a paradicsom. Addig főzzük, amíg a paradicsom is szétfő. Mennyiségtől függően ez lehet fél óra, óra, de minél tovább hőkezeljük, annál inkább eláll majd. Ha kész, forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Én nem teszek a tetejére már külön olajat vagy zsírt, elég az a mennyiség, ami a hagyma dinszteléséhez kellett, úgyis felül a lecsó tetejére. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Jalapeno paprika zöld paradicsommal
Jalapeno paprika zöld paradicsommal
Jalapeno paprika hideg lével
Jalapeno paprika hideg lével
Hegyes, csípős paprika dobálós lével
Hegyes, csípős paprika dobálós lével

Paprika hideg lével (üvegbe vagy dobálós): mindenféle chili paprika, Jalapeno, Habanero, Carolina Reaper, almapaprika, cseresznyepaprika, káposztával töltött paprika, stb.

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom.

Minden üveg aljára teszünk akár a léből kiszedve, akár újból a fent felsorolt fűszerekből. A paprikákat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a paprikákat, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Tipp: kombinálhatjuk is a paprikákat más zöldségekkel, pl. zöld paradicsommal, cukkínivel, karfiollal, játszhatunk a színekkel: különböző színű paprikákat tehetünk az üvegekbe vegyesen, tölthetjük a paprikákat káposztával

Csalamádé
Csalamádé

Csalamádé (ez nem konkrétan paprika recept, de azért írom ide, mert paprika is van benne)

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka
  • 3 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 60 dkg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1-1 kk Na-Benzoát és borkén

Összekeverjük a megtisztított és felaprított zöldségeket, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megnyomkodjuk. Víz nem kell hozzá! Legalább 1 napig kendővel lefedve állni hagyjuk, ez idő alatt levet enged. Üvegekbe (vödrökbe) töltjük, nyomkodjuk. Az üvegek legyenek tele, a lé lepje el a csalamádét. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Tipp: a zöldségek arányán lehet változtatni, akár ki is hagyható belőle az a tétel, amit nem szeretünk.

Salsa szósz
Salsa szósz

Salsa szósz

Hozzávalók alapszószhoz:

  • 2 kg paradicsom
  • 1/2 kg piros kápia paprika
  • ízlés szerint chili paprika, elhagyható
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 4-5 ek olivaolaj
  • 2 tk asztali só (nem jódozott)
  • 2 ek cukor
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 db citrom leve
  • 70 ml borecet

Egyéb hozzávaló:

  • 1/2 kg aprított színes zöldség ( zöld, piros, sárga paprika, lila hagyma)

Az alapszószhoz való paradicsomot, paprikát, chilit mossuk meg, daraboljuk fel. Egy fazékban tegyük fel főni, adjuk hozzá az olajat, sót, cukrot, borsot, fűszerpaprikát, babérlevelet. Amíg fő, a színes zöldségeket mossuk, aprítsuk kicsi darabokra. Ha az alapszósz zöldségei puhára főttek, botmixerrel pürésítsük, majd passzírozzuk. Tegyük vissza főni, adjuk hozzá az aprított színes zöldségeket, a citrom levét, és a borecetet, ha szükséges még ízesíthetjük. Főzzük össze, forrón szedjük tiszta üvegekbe, az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni.

Paprika sóban

Hozzávalók:

  • pritamin, kápia paprika (piros)
  • ízlés szerint chili paprika (elhagyható)
  • asztali só (nem jódozott)

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és ledaráljuk. Lemérjük, és kilónként 20 dkg sót keverünk bele. Kb fél napra hűvös helyre tesszük, hogy a só elolvadjon benne. Tiszta üvegekbe töltjük, mehet rá a celofán és a tető. A só tartósítja.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!