Szamócamártás
Nem sok szamóca termett a kertecskémben, de anyukámnak annál több. Azon túl, hogy lett belőle dzsem, befőtt, szörp, még a fagyasztóba is került. A fagyasztott szamóca pedig tökéletes egy kis mártásnak. Gyorsan elkészül, és kicsit különleges is, nem a szokásos meggy vagy egres kerül a főtt hús mellé.
Hozzávalók:
- 50 dkg szamóca (fagyasztott vagy friss, esetleg befőtt)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- egy kevés vanília vagy rumaroma
- 3 ek pudingpor (ez lehet pl.: vanília, eper, puncs vagy ezek kombináiója)
- 3-5 dl tej (attól függően, mennyire szeretjük sűrűn vagy hígabban a mártást)
- kb. 1 kk só
- cukor (vagy édesítő) ízlés szerint
A szamócát beleöntjük egy lábasba (frisset előtte mossuk), felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a cirom héját és levét, teszünk bele sót, cukrot, aromát, és rövid ideig főzzük. A fagyasztottat szinte csak forralni kell, de a frisset sem kell egy-két percnél tovább főzni. A pudingport csomómentesre keverjük egy kevés tejjel, majd folyékonyabbra hígítjuk, és hozzáöntjük a forró szamócához. Gyorsan keverjük, mert azonnal sűrűsödik, közben öntjük még hozzá a tejet attól függően, mennyire sűrű, nehogy csomós legyen. Sűrűségét tejjel, ízét sóval, cukorral, citromlével állítjuk be ízlésünk szerint. Tipp: ne féljünk a sótól, ez adja meg a klasszikus mártás ízét, de inkább utólag tegyünk még bele ha szükséges, mint túl sok legyen benne.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.