Receptek, ha sok sárgarépa termett a kertben

2023.12.06

KrEdithKonyha receptek: fűszeres sárgarépa lekvár, sárgarépa-alma püré/rostos lé, sárgarépa levesalap, vegeta sóban

Sárgarépa püré, lé
Sárgarépa püré, lé

Kicsi kertecskémben idén már termett annyi sárgarépa, hogy néhány új recepttel kísérletezhettem. Mindenből csináltam egy kicsit. Van amit rutinosan, van amit kísérletképpen készítettem. Azt kell, hogy mondjam, a saját biorépa sokkal ízletesebb, mint a bolti, de még a piacit is lekörözi.

Fűszeres sárgarépa lekvár
Fűszeres sárgarépa lekvár

Fűszeres sárgarépa lekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sárgarépa
  • 75 dkg alma
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 db citrom, narancs leve
  • fűszerek: vagy 3 tk őrölt gyömbér, 2 tk őrölt fahéj és 1 tk őrölt szegfűbors, vagy 3 tk őrölt gyömbér, 2 tk őrölt kardamon és 1 tk őrölt ánizs (én a gyömbér+kardamon+ánizst választottam, mert van olyan elvetemült családtag, aki nem szereti a fahéjat)

A répát pucoljuk, mossuk, daraboljuk, és feltesszük főni fazékban annyi vízzel, hogy ellepje. Közben megpucolom, darabolom az almát, kifacsarom a citromokat. Amikor a répa megfőtt, hozzáadom az almát, együtt főzöm őket tovább. Amikor az alma is megfőtt, leszűröm a levet. A répát, almát botmixerrel pépesítem, hozzáadom a citromok levét, a fűszereket, a cukrot, és folyamatos kavargatás közben összefőzöm őket (Vigyázz, nagyot köp!). Forrón üvegbe szedem a lekvárt, az üvegek legyenek tele. Mehet rá a tető, szárazdunsztban hagyom kihűlni. Tipp: dzsemfix hozzáadásával is főzhetjük a lekvárt, ebben az esetben a megfőtt répát-almát a főzőlével együtt pépesítjük, a dzsemfixet hozzákeverjük a cukorhoz, úgy adjuk a péphez. Forrástól számítva kb 5 percig még kis lángon főzzük, majd szintén forrón üvegbe szedjük, az üvegek legyenek tele. Nem kell szárazdunszt, nem kell fejtetőre állítani az üvegeket. A dzsemfix tartósítószert tartalmaz.

Sárgarépa-alma püré, lé
Sárgarépa-alma püré, lé

Sárgarépa-alma püré/rostos lé (Kubu)

Hozzávalók:

  • 2 kg répa
  • 1 kg alma

A répát megpucoljuk, mossuk, kisebb darabokra vágjuk, és feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Közben az almát megpucoljuk, mossuk, citromleves vízben hagyjuk állni, hogy ne barnuljon meg. Amikor a répa nagyjából megfőtt, hozzáadjuk az almát, és összefőzzük őket. Ha minden megpuhult, leszűrjük róla a főzővizet, de nem öntjük ki, ez még kelleni fog. A répa-alma főzetet pürésítjük, passzírozzuk, visszatesszük főni folyamatos kavarás mellett, de csak annyira, hogy újból felrotyogjon (vigyázat, nagyot köp!). Forrón kb. a fele mehet az üvegekbe, az üvegek legyenek tele, száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni (ő lesz a püré). A másik feléhez visszaöntjük a főzővizet, esetleg még vízzel hígítjuk, ha szükséges, igény szerint annyira, hogy kellően híg legyen a lé. Felforraljuk, minimum még 5 percig forraljuk, majd forrón üvegekbe töltjük. Az üvegek legyenek tele, száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni (ő lesz a lé). Tipp: én babának csináltam minden ízesítés, tartósítószer nélkül, akinek ez így nagyon natúr, tehet hozzá cukrot, citromsavat ízlés szerint.

Sárgarépa levesalap
Sárgarépa levesalap

Sárgarépa levesalap

Hozzávalók:

  • sárgarépa
  • 1 tk asztali só, ½ tk citromsav / üveg (7 dl-es)

A répát megpucoljuk, mossuk, daraboljuk (karikázzuk, vagy kisebb, nagyobb darabokra, csíkokra vágjuk ízlés szerint). Tiszta üvegekbe rakjuk, mehet rá a só és a citromsav, tetővel lezárjuk, és vizes dunsztban 2 órát főzzük, hagyjuk benne kihűlni.

Vegeta sóban
Vegeta sóban
Vegeta sóval tartósítva
Vegeta sóval tartósítva

Vegeta sóban

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sárgarépa
  • 1 kg petrezselyemgyökér + zöldje
  • 1 kg karalábé
  • 0,5 kg zeller + zöldje
  • 0,5 kg paradicsom
  • 0,5 kg paprika (minél vegyesebb fajta, annál jobb)
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 30-40 dkg kelkáposzta
  • 30-40 dkg karfiol
  • 20 dkg asztali só/ 1kg darált hozzávaló

Természetesen a hozzávalók mennyiségén, arányán változtathatunk, esetleg ki is maradhat belőle, ami nincs vagy nem szeretjük. A hozzávalókat pucoljuk, mossuk, kisebb darabokra vágjuk, turmixgéppel egészen kicsi darabokra aprítjuk. A masszát megmérjük, és minden kg-hoz 20 dkg sót keverünk. 3-4 órát állni hagyjuk, a sótól levet ereszt. Üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele. Nem baj, ha a tetején lé van, ezt idővel be fogja szívni. Külön tartósítószer nem kell bele, a só tartósítja. Felbontás után hűtőben tároljuk. Tipp: bármibe lehet tenni, levesekbe, sültekre, köretekre, pörköltbe stb.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a  KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!