Rakott tészta édesen szilvalekvárral és dióval

2023.10.22

A mai recepthez szükség lesz a kamrából egy üveg szilvalekvárra. A rakott tésztához jobban kedvelem a puhább lekvárt, ezért a zselésítővel elrakott szilvalekvárra esett a választásom. Mivel nyár végén sikerült egy kis szilvához jutnom, ezért tudtam lekvárt főzni. Most nagy élvezettel vettem le a polcról. Természetesen akinek nincs, az nyugodtan elkészítheti a tésztát más lekvárral is.

Rakott tészta édesen szilvalekvárral és dióval
Rakott tészta édesen szilvalekvárral és dióval
Rakott tészta hozzávalók
Rakott tészta hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 üveg szilvalekvár a polcról (720 ml)(befőzés recept itt: A szilva nem hiányozhat télen a polcról )
  • 1/2 kg szélesmetélt, vagy nagykocka
  • 15 dkg dió
  • 2 db nagyobb, savanykás ízű alma
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek fahéj
  • kevés olaj

A tésztát pár perc alatt megfőzzük bő vízben, egy kevés sót tegyünk bele. Amíg fő a tészta, addig a diót megdaráljuk és összekeverjük a porcukorral, valamint az almákat is megpucoljuk, negyedeljük, magházat kivágjuk belőle. A közben megfőtt tésztát leszűrjük, egy kevés olajat öntünk rá, összeforgatjuk, hogy ne tapadjon össze. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd a tészta felét belerakjuk, rászórjuk a cukros dió bő felét, kétharmadát, átforgatjuk, majd az egészet egyenletesen szétterítjük. Következő rétegnek rákanalazzuk a lekvárt, egyenletesen szétterítjük, erre vékonyan rászeleteljük az almát, majd megszórjuk fahéjjal. A maradék tészta felét ráterítjük, rászórjuk a maradék diót, és befedjük a még megmaradt pici tésztával, hogy sütés közben ne égjen meg a dió. A tepsit befedjük alufóliával, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütjük, majd fólia nélkül kb. 15 percig.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!