Rakott burgonya
Tudom, hogy az igazi, hagyományos rakott burgonyának meg kell adni a módját, de erre valahogy sosincs időm. Márpedig a rakott burgonya igen finom, időnként szerepeljen már a menüben. Ezért marad a kicsit gyorsabb változat, ami szerintem nem marad el ízben a hagyományostól. Ár tekintetében a burgonya a kertből van, a házi tojás anyukámtól. Azért ez sem megvetendő.
Hozzávalók:
- 2 – 2,5 kg burgonya
- 10 db tojás
- 30-40 dkg kolbász (nekem házi a piacról)
- 450 g tejföl
- 1 ek olaj
- só
A 10 db tojásból 6-ot keményre főzünk, hagyjuk kihűlni, majd a héjától megpucoljuk. Közben a burgonyát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Egy fazékban feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje, a vízbe keverjünk egy fél ek sót. A burgonyát csak félig főzzük meg, hogy ne törjön szét! Ha kész, az összes vizet leöntjük róla. Amíg a burgonya megfő, addig a kolbászt karikákra vágjuk, 1 ek olajon kicsit megsütjük. A tejfölt egy tálban a maradék 4 db nyers tojással és kevés sóval összekeverjük. A leszűrt burgonyához hozzáöntjük a sült kolbászt a kisült zsírjával, valamint a tojásos tejfölt (egy keveset hagyjunk a tálba, ez kell majd a burgonya tetejére), és az egészet összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a keverék felét, elegyengetjük, rákarikázzuk a főtt tojásokat, majd a keverék másik felét ráöntjük, szintén elegyengetjük. A tetejére öntjük a maradék tojásos tejfölt, egyenletesen eloszlatjuk rajta. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.