Pizzás csiga
A sült paradicsom, avagy pizzakrém nagy mennyiségben készül nálam nyáron, hogy bőven jusson a kamrapolcra. Nagy kedvenc a családban. Számos ételhez használjuk, többek között a pizzás csigához is. Ha hirtelen kell valamit sütni, amit még egy válogatós tini is hajlandó megenni, akkor a pizzás csiga remek ötlet.
Hozzávalók:
- 1 üveg sült paradicsom szósz (link: Paradicsom befőzése télire sok-sok recepttel )
- 25 dkg liszt BL55
- 1 tk só
- 1,5 dl tej
- 10 g friss élesztő (negyed kocka)
- ½ tk cukor
- 1 ek olaj
- 20 dkg sajt (reszelhető)
- 10 dkg sonka
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. Mélyedést készítünk a közepébe, ide szórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. A tejet meglangyosítjuk, és ráöntjük az élesztőre. Várunk kb. 2-3 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd ráöntjük az olajat. A tésztát alaposan kidagasztjuk, akkor jó, ha elválik az edény falától, és a kezünktől is. A tésztát az edényben letakarva 45 percig kelesztjük. Ezután lisztes munkalapon kinyújtjuk téglalap alakúra, lehetőleg minél vékonyabbra. Rákenjük a sült paradicsom szószt (akinek nincs, lehet kapni a boltban pizzakrémet, vagy sűtített paradicsomot pici fokhagymás rántáson felfőzünk, pizzafűszerrel ízesítünk), rászórjuk a kockára vágott sonkát, ráreszeljük a sajt kétharmadát, majd a hosszú oldalán feltekerjük. A tésztarudat kb. 2 cm szélességben felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csigákat, és megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajttal. 30 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütési idő változhat attól függően, mennyire sikerült kinyújtatni a tésztát, előmelegíteni a sütőt. A lényeg, hogy ellenőrizzük, nehogy megégjen, akkor jó, ha szép piros a tészta és a sajt a tetején.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.