Paradicsom befőzése télire sok-sok recepttel

2023.08.17

KrEdithKonyha receptek: paradicsomlé, sűrített paradicsom, lecsó, bolognai szósz, sült paradicsom (pizzakrém), ketchup, salsa szósz, paradicsomos mángold, zöld paradicsom saláta hagymával, zöld paradicsom hideg lével

Paradicsomlé
Paradicsomlé

Rengeteg paradicsom termett és remélhetőleg még terem is idén a kertben. Nagyon szeretjük télen a különbözőképpen befőzött változatait, így most sem maradhat el a munka. Nosza, elő a receptekkel, csokorba szedem őket, ahogyan én csinálom. Egy darab paradicsom se menjen kárba! A többi receptet folyamatosan fogom feltölteni, mert a bőség zavarával és időhiánnyal küzdök. Bónusz: mivel a paradicsom savas, ezért kellő hőkezelés után nem kell bele tartósítószer.

Paradicsomlé, sűrített paradicsom

Hozzávalók:

  • paradicsom (léhez lédús fajtát, sűrített paradicsomhoz inkább sűrűbb fajtát válasszunk)

A paradicsomot megmossuk, mérettől függően nagyjából daraboljuk, és egy fazékban feltesszük főzni. Sokan zellert, sót, cukrot raknak bele, aki szereti, tegye, én ízesítés nélkül szeretem. Amikor már kellőképpen szétfőtt a paradicsom, passzírozzuk. A magtól, héjtól megszabadított levet visszatesszük főzni. Eleinte nem kell gyakran kavargatni. Ahogy sűrűsödik a paradicsomlé, úgy alakul ki a fazék szélén a körgyűrű. Ha levet akarunk főzni, akkor nem kell túl sokkal lejjebb főzni a körgyűrűtől, ha sűrített paradicsomot akarunk főzni, akkor bizony főzzük még addig, amíg a kellő sűrűséget elérjük. Ebben a fázisban már kavargassuk gyakran, különben leég. Akár paradicsomlevet, akár sűrített paradicsomot főzünk, forrón üvegbe szedjük, az üvegek legyenek tele. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni, majd mehet a polcra.

Paradicsomlé hidegen

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom
  • 1 ek asztali só (nem jódozott)
  • 2 ek cukor
  • 1 kk Na-Benzoát

A paradicsomot megmossuk, daraboljuk, egy nagyobb tálba rakjuk. Kézzel jól megnyomkodjuk, majd rászórjuk a Na-Benzoátot és azzal is átforgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, ennyi idő alatt levet enged. Ezután beleforgatjuk a sót, a cukrot, ami elolvad. 1-2 órát még állni hagyjuk, ezután passzírozzuk/leszűrjük a levet. Tiszta üvegekbe töltjük, legyenek tele az üvegek, celofánnal és a tetővel lezárjuk. Tipp: aki ellenséges a tartósítószerrel, ne a hidegen elkészített paradicsomlevet válassza.

Lecsó
Lecsó

Lecsó

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 1 kg paprika
  • 1 kg hagyma
  • olaj

A lecsóról elmondhatjuk, ahány ház, annyi szokás. Mindenki a sajátjára esküszik, akár vérre menő vita árán is. Van, aki sok paprikával, kevés paradicsommal, van aki naturan hagyma nélkül, zsírral, olajjal, csak vízben majd a végén tesz a tetejére olajat. Én az a tipus vagyok, aki szereti, ha tocsog a sok paradicsomtól, és legyen szinte kész, tehát hagymával. A hagymát azért főzöm bele, mert részben lusta disznó vagyok, télen nem szeretek vele már vacakolni, illetve sok hagymám termett, és nem tudom hol tárolni.

Szóval a receptem: a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajban megdinszteljük. Amíg a hagyma sül, addig a paprikát kicsumázzuk, szintén apróra vágjuk, majd a sült hagymához adjuk, együtt dinszteljük őket tovább. Amíg a paprika sül a hagymán, addig a paradicsom héját meghámozzuk (próbáltam a forró vizes dolgot, de nekem nem megy, béna vagyok, akinek megy, az forrázzon) és kisebb darabokra vágjuk. Amikor a paprika is megpuhult, mehet rá a paradicsom. Addig főzzük, amíg a paradicsom is szétfő. Mennyiségtől függően ez lehet fél óra, óra, de minél tovább hőkezeljük, annál inkább eláll majd. Ha kész, forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Én nem teszek a tetejére már külön olajat vagy zsírt, elég az a mennyiség, ami a hagyma dinszteléséhez kellett, úgyis felül a lecsó tetejére. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Bolognai szósz
Bolognai szósz

Sült bolognai szósz

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 6 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy fokhagyma
  • 6 db közepes répa
  • 2 db zeller zöldjével
  • fűszerek: só (asztali, nem jódozott), bors, babérlevél, zsálya, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, oregánó (ha nincs saját friss fűszer, lehet bolti olasz/pizza fűszerkeveréket is használni)

Paradicsom héját hámozzuk, húzzuk le, majd daraboljuk fel. Hagymákat, fokhagymát pucoljuk, majd daraboljuk. Répát, zellert pucoljuk, reszeljük le. Tegyük az egészet egy nagyobb tálba. Fűszereket szintén tegyük bele (ha saját, nagyjából aprítsuk fel). Fóliával, fedővel takarjuk le, és tegyük a sütőbe kb. 2 órára. Vegyük ki a sütőből, botmixerrel zúzzuk össze, majd a masszát tegyük fel főni, pár percig forraljuk. Forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Sült paradicsom előkészület
Sült paradicsom előkészület
Sült paradicsom - pizzakrém
Sült paradicsom - pizzakrém

Sült paradicsom/pizzakrém

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 5-6 fej vöröshagyma
  • 2 közepes fej fokhagyma
  • 2 ek asztali só (nem jódozott)
  • 2 ek cukor
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 1 cs olasz fűszerkeverék (nekem a kertből bazsalikom, oregánó, kakukkfű, zsálya, rozmaring)

A paradicsom héját hámozzuk, húzzuk le, majd daraboljuk fel. Hagymákat, fokhagymát pucoljuk, daraboljuk. Az össze hozzávalót tegyük egy magasabb tepsibe vagy paraszttálba, jól keverjük össze. Sütőben 180-200 fokon kb. 2 órát sütjük. Egy magasfalú fazékba, lábasba öntjük (a paraszttál elég magas nekem), és botmixerrel pürésítjük. Feltesszük még főni, pár percig forraljuk. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még lehet ízesíteni. Forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Ketchup
Ketchup

Ketchup

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • ½ kg savanyú alma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek asztali só (nem jódozott)
  • 1 dl 20%-os ecet
  • fűszerek őrölve: 4 db babérlevél, 1 ek mustármag, 4-5 db szegfűszeg, 1 kk bors

A zöldségeket mossuk, pucoljuk, hámozzuk, aprítsuk. A fűszereket kávédarálón őröljük meg. Ezután minden hozzávalót keverjünk össze. Ha nincs időnk rögtön főzni, nyugodtan állhat így akár fél napot is, legalább levet enged a paradicsom, de akár rögtön fel is tehetjük főni egy fazékban, és időnként kevergetve kb. 2 órát főzzük. Ha kész, passzírozzuk, hogy szép sima állaga legyen. Visszatesszük főni, és kellő sűrűségűre főzzük. Forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Tipp: a lustábbak, mint én sütőben is süthetik, legalább nem kell mellette ácsorogni és kevergetni.

Salsa szósz
Salsa szósz

Salsa szósz

Hozzávalók alapszószhoz:

  • 2 kg paradicsom
  • 1/2 kg piros kápia paprika
  • ízlés szerint chili paprika, elhagyható
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 4-5 ek olivaolaj
  • 2 tk asztali só (nem jódozott)
  • 2 ek cukor
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 db citrom leve
  • 70 ml borecet

Egyéb hozzávaló:

  • 1/2 kg aprított színes zöldség ( zöld, piros, sárga paprika, lila hagyma)

Az alapszószhoz való paradicsomot, paprikát, chilit mossuk meg, daraboljuk fel. Egy fazékban tegyük fel főni, adjuk hozzá az olajat, sót, cukrot, borsot, fűszerpaprikát, babérlevelet. Amíg fő, a színes zöldségeket mossuk, aprítsuk kicsi darabokra. Ha az alapszósz zöldségei puhára főttek, botmixerrel pürésítsük, majd passzírozzuk. Tegyük vissza főni, adjuk hozzá az aprított színes zöldségeket, a citrom levét, és a borecetet, ha szükséges még ízesíthetjük. Főzzük össze, forrón szedjük tiszta üvegekbe, az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni.

Paradicsomos mángold

Hozzávalók:

  • fél kg mángold
  • 1 kg paradicsom
  • 1 közepes fej lilahagyma (jó a vörös is, az van a kertben)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • olaj
  • só, bors

A mángold leveleket alaposan megmossuk, a levélnyeleket levágjuk. A leveleket vékony csíkokra, a levélnyeleket minél apróbbra vágjuk. A hagymát, paradicsomot megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra, a paradicsomot kisebb darabokra vágjuk. Egy nagyobb lábasban olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Amikor a paradicsom levet engedett, a felaprított levélnyelet hozzákeverjük, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyjából szósz állagot kell kapnunk. Ezután mehet bele a csíkokra vágott mángold levél és a bazsalikom. Még legalább negyed óráig pároljuk, hogy a mángold összeessen, illetve a hőkezelés miatt is. Forrón üvegekbe szedjük, legyen tele az üveg. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni.

Tipp: télen egy kis csirkemellett felkockázunk, lesütünk, mehet rá a szósz, behabarjuk tejszínnel, és penne tésztával tálaljuk.

Zöld paradicsom saláta készül
Zöld paradicsom saláta készül
Zöld paradicsom saláta hagymával
Zöld paradicsom saláta hagymával

Zöld paradicsom saláta hagymával

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 6-7 db közepes vöröshagyma
  • 2 l víz
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek asztali só (nem jódozott)
  • 1 kk borkén
  • 1 kk Na-Benzoát
  • fűszerek őrölve: 1 tk bors, kömény, mustármag, koriandermag, babérlevél

A paradicsomokat, hagymákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, egy tálba összekeverjük. A fűszereket ledaráljuk kávédarálón, majd rászórjuk a paradicsom-hagyma egyvelegre. Alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhová jusson a fűszerből, majd 1 órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a levet. A vízhez hozzáadjuk az ecetet, cukrot, sót, borként, Na-Benzoátot, addig keverjük, amíg minden felolvad a vízben. Tiszta üvegekbe rakjuk a zöldségeket, majd ráöntjük a levet. Az üvegek legyenek tele, a lé lepje el a zöldséget! Az üvegeket lezárjuk a tetővel, de tegyünk alá celofánt! Kb. 1 hónap alatt összeérnek az ízek.

Zöld paradicsom hideg lével (üvegbe vagy dobálós)

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 15 dkg cukor
  • 0,6 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk akár a léből kiszedve, akár újból a fent felsorolt fűszerekből. A zöld paradicsomot (tetszés szerint félbe, karikába, cikkekbe felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a paradicsomot, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!