Mit készíthetünk fenyőrügyből

2023.12.24

KrEdithKonyha receptek: fenyőrügy szirup, fenyőrügy szörp

Fenyőrügyszirup
Fenyőrügyszirup

A mondás örök: fűben, fában orvosság van. A fenyőrügyből is készíthetünk természetes gyógyhatású kincseket a kamrapolcra, amiket a későbbiekben fogyaszthatunk megfázásra, köhögésre, torokfájásra, légúti problémákra vagy egyszerűen csak megelőzésre. Mondjuk szerintem nem megvetendő az íze sem. Másképp fogalmazva: nagyon fini. Ne tévesszük össze a fenyőrügyet a kis tobozokkal! A fenyőrügy a tavaszi, világoszöld friss ágvéget jelenti. Tiszafa mérgező!!! Lucfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő friss ágvégeit biztonsággal szedhetjük. Lehetőleg tiszta helyről, távol az utaktól gyűjtsük be.

Fenyőrügy, friss ágvég
Fenyőrügy, friss ágvég

Fenyőrügy szirup

Hozzávalók:

  • fiatal, világoszöld fenyőhajtások
  • méz

A fenyőhajtásokat megmossuk, lecsöpögtetjük, és üvegbe töltjük. Minél tömörebben, annál jobb. Felöntjük mézzel, a méz lepje el a hajtásokat. Keverjük össze, hogy a méz minél jobban a fenyőrügyek közé tudjon jutni. Tegyünk az üvegre egy tetőt, szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 hétig érni. Naponta egyszer érdemes megkeverni. A fenyőrügyek lassan elveszítik a színüket. Ha kész, szűrjük le tiszta üvegekbe, a továbbiakban hideg helyen tároljuk. Tipp: méz helyett cukrot és vizet is használhatunk, vagy hamis mézet.

Fenyőrügyszirup
Fenyőrügyszirup

Fenyőrügy szörp

Hozzávalók:

  • fiatal, világoszöld fenyőhajtások
  • 1 kg cukor/ 1liter lé
  • 1 tk citromsav/ 1liter lé

A fenyőhajtásokat megmossuk, majd egy tűzálló edénybe tesszük, felöntjük kb. ¾ részig vízzel, feltesszük főni. Főzés közben időnként átkeverjük, addig főzzük, amíg a víz a felére apad. Leszűrjük, és minden liter léhez adunk 1 kg cukrot, és 1 tk citromsavat. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor oldódjon fel. Visszatesszük főni, állandó kavarás mellett addig főzzük, amíg felhabzik, a habot leszedjük róla. Forrón üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Tipp: a cukor és citromsav mennyisége ízlés szerint változtatható, de ne feledjük, ez egy szörp, akkor jó, ha tömény, intenzív az íz, mivel fogyasztáskor hígítva lesz.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a  KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!