Mit készíthetünk fenyőrügyből
KrEdithKonyha receptek: fenyőrügy szirup, fenyőrügy szörp
A mondás örök: fűben, fában orvosság van. A fenyőrügyből is készíthetünk természetes gyógyhatású kincseket a kamrapolcra, amiket a későbbiekben fogyaszthatunk megfázásra, köhögésre, torokfájásra, légúti problémákra vagy egyszerűen csak megelőzésre. Mondjuk szerintem nem megvetendő az íze sem. Másképp fogalmazva: nagyon fini. Ne tévesszük össze a fenyőrügyet a kis tobozokkal! A fenyőrügy a tavaszi, világoszöld friss ágvéget jelenti. Tiszafa mérgező!!! Lucfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő friss ágvégeit biztonsággal szedhetjük. Lehetőleg tiszta helyről, távol az utaktól gyűjtsük be.
Fenyőrügy szirup
Hozzávalók:
- fiatal, világoszöld fenyőhajtások
- méz
A fenyőhajtásokat megmossuk, lecsöpögtetjük, és üvegbe töltjük. Minél tömörebben, annál jobb. Felöntjük mézzel, a méz lepje el a hajtásokat. Keverjük össze, hogy a méz minél jobban a fenyőrügyek közé tudjon jutni. Tegyünk az üvegre egy tetőt, szobahőmérsékleten hagyjuk 2-3 hétig érni. Naponta egyszer érdemes megkeverni. A fenyőrügyek lassan elveszítik a színüket. Ha kész, szűrjük le tiszta üvegekbe, a továbbiakban hideg helyen tároljuk. Tipp: méz helyett cukrot és vizet is használhatunk, vagy hamis mézet.
Fenyőrügy szörp
Hozzávalók:
- fiatal, világoszöld fenyőhajtások
- 1 kg cukor/ 1liter lé
- 1 tk citromsav/ 1liter lé
A fenyőhajtásokat megmossuk, majd egy tűzálló edénybe tesszük, felöntjük kb. ¾ részig vízzel, feltesszük főni. Főzés közben időnként átkeverjük, addig főzzük, amíg a víz a felére apad. Leszűrjük, és minden liter léhez adunk 1 kg cukrot, és 1 tk citromsavat. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor oldódjon fel. Visszatesszük főni, állandó kavarás mellett addig főzzük, amíg felhabzik, a habot leszedjük róla. Forrón üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Tipp: a cukor és citromsav mennyisége ízlés szerint változtatható, de ne feledjük, ez egy szörp, akkor jó, ha tömény, intenzív az íz, mivel fogyasztáskor hígítva lesz.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.