Málna kerül a polcra télire

2023.07.17

KrEdithKonyha receptek: málnadzsem, málnabefőtt

Málnadzsem
Málnadzsem

Mivel nekem még nem nagyon van málnám, anyukámtól sikerült egy kis mennyiséget beszereznem (a bolti, piaci sajnos nekem megfizethetetlen). Idén dzsem lett belőle, az igazi hagyományos lekvárhoz még növelni kell a málnatermés mennyiségét, de remélem nemsokára a többi kedvenc málnás receptemet is gyakorolhatom.

Málnadzsem:

  • 1-1,2 kg málna
  • 20-30 dkg méz (vagy cukor, édesítő ízlés szerint)
  • ½ tk citromsav
  • 1 cs 4:1 (vagy 3:1, 2:1) zselésítő/dzsemfix

Mossuk meg a málnát, tegyük egy magasabb falú kis fazékba. Nagyjából törjük össze krumplinyomóval, maradjanak nagyobb darabok. Keverjük hozzá a citromsavat, a mézet és a zselésítőt. Közepes lángon állandóan kevergetve felforraljuk. Kb. 5 percig még forraljuk, majd forrón szedjük tiszta üvegekbe (tele kell tenni), csavarjuk rá a tetejét. Bizonyosodjunk meg róla, hogy jól zár a tető, különben meg fog romlani a dzsem. Ez a mennyiség kb. 4 db 3,5 dl-es üveghez elég. A teli, lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítva tegyük a pultra/asztalra. Pár perc múlva fordítsuk vissza. Ha kihűlt, mehet a polcra. Zselésítő, dzsemfix használatakor nincs szükség száraz dunsztra.

Málnabefőtt:

  • 1-1,2 kg málna
  • 20-30 dkg méz (vagy cukor, édesítő ízlés szerint)
  • ½ tk citromsav
  • ½ l langyos víz
  • mokkáskanál hegyén egy picike NA-Benzoát/üveg

Mossuk meg a málnát, töltsük üvegekbe, legyenek tele az üvegek. Ütögessük meg az üvegek alját, hogy tömörödjön kicsit a gyümölcs. Minden üvegbe a gyümölcs tetejére szórjunk egy icipici NA-Benzoátot. Tudom-tudom, tartósítószert ne már! Sajnos azonban a málna puha gyümölcs, nem lehet sokáig főzni (hőkezelni), ezért szükséges a tartósítószer. Bátrabbak, akiknek van bőven málnájuk, nyugodtan kísérletezzenek tartósítószer nélküli változattal is. A vízbe keverjük bele a mézet, a citromsavat, majd ezzel a lével öntsük tele az üvegeket úgy, hogy ellepje a lé a gyümölcsöt. Kb. 4 db 3,5 dl-es üvegre elég ez a mennyiség. Ha felmarad a léből, be kell tenni a hűtőbe, pár napon belül felhasználható újabb befőtthez, gyümölcsleveshez. Nedves dunsztba főzzük. Kezdők kedvéért nedves dunszt: tegyük az üvegeket magas falú fazékba úgy, hogy a fazék aljára, az üvegek köré valamelyik kedvenc reklámújságunk papírjait tesszük, tekerjük. Felöntjük a fazekat vízzel úgy, hogy az üvegek tetejét majdnem, de már ne érje el a víz, majd újabb reklámújság lappal, esetleg a gyerek kinőtt pólójával felülről is betakarjuk az üvegeket. Feltesszük az egészet főni, ha felforrt, kb 4-5 percig még hagyjuk főni. Tűzről levéve hagyjuk az egészet kihűlni kb. 1,5-2 nap alatt. Utána mehetnek az üvegek a polcra.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.
Készítsd el weboldaladat ingyen!