Málna kerül a polcra télire
Málna kerül a polcra télire
KrEdithKonyha receptek: málnadzsem, málnabefőtt
Mivel nekem még nem nagyon van málnám, anyukámtól sikerült egy kis
mennyiséget
beszereznem (a bolti, piaci sajnos nekem megfizethetetlen). Idén dzsem
lett
belőle, az igazi hagyományos lekvárhoz még növelni kell a málnatermés
mennyiségét, de remélem nemsokára a többi kedvenc málnás receptemet is
gyakorolhatom.
Málnadzsem:
- 1-1,2 kg málna
- 20-30 dkg méz (vagy cukor, édesítő ízlés szerint)
- ½ tk citromsav
- 1 cs 4:1 (vagy 3:1, 2:1) zselésítő/dzsemfix
Mossuk
meg a málnát, tegyük egy magasabb falú kis
fazékba. Nagyjából törjük össze krumplinyomóval, maradjanak nagyobb
darabok. Keverjük
hozzá a citromsavat, a mézet és a zselésítőt. Közepes lángon állandóan
kevergetve felforraljuk. Kb. 5 percig még forraljuk, majd forrón szedjük
tiszta
üvegekbe (tele kell tenni), csavarjuk rá a tetejét. Bizonyosodjunk meg
róla, hogy jól zár a tető, különben meg fog romlani a dzsem. Ez a
mennyiség kb. 4 db 3,5 dl-es üveghez elég. A
teli, lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítva tegyük a pultra/asztalra.
Pár perc múlva
fordítsuk vissza. Ha kihűlt, mehet a polcra. Zselésítő, dzsemfix
használatakor nincs szükség száraz dunsztra.
Málnabefőtt:
- 1-1,2 kg málna
- 20-30 dkg méz (vagy cukor, édesítő ízlés szerint)
- ½ tk citromsav
- ½ l langyos víz
- mokkáskanál hegyén egy picike NA-Benzoát/üveg
Mossuk meg a málnát, töltsük üvegekbe, legyenek tele az üvegek. Ütögessük meg az üvegek alját, hogy tömörödjön kicsit a gyümölcs. Minden üvegbe a gyümölcs tetejére szórjunk egy icipici NA-Benzoátot. Tudom-tudom, tartósítószert ne már! Sajnos azonban a málna puha gyümölcs, nem lehet sokáig főzni (hőkezelni), ezért szükséges a tartósítószer. Bátrabbak, akiknek van bőven málnájuk, nyugodtan kísérletezzenek tartósítószer nélküli változattal is. A vízbe keverjük bele a mézet, a citromsavat, majd ezzel a lével öntsük tele az üvegeket úgy, hogy ellepje a lé a gyümölcsöt. Kb. 4 db 3,5 dl-es üvegre elég ez a mennyiség. Ha felmarad a léből, be kell tenni a hűtőbe, pár napon belül felhasználható újabb befőtthez, gyümölcsleveshez. Nedves dunsztba főzzük. Kezdők kedvéért nedves dunszt: tegyük az üvegeket magas falú fazékba úgy, hogy a fazék aljára, az üvegek köré valamelyik kedvenc reklámújságunk papírjait tesszük, tekerjük. Felöntjük a fazekat vízzel úgy, hogy az üvegek tetejét majdnem, de már ne érje el a víz, majd újabb reklámújság lappal, esetleg a gyerek kinőtt pólójával felülről is betakarjuk az üvegeket. Feltesszük az egészet főni, ha felforrt, kb 4-5 percig még hagyjuk főni. Tűzről levéve hagyjuk az egészet kihűlni kb. 1,5-2 nap alatt. Utána mehetnek az üvegek a polcra.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.