Levendula a konyhában
KrEdithKonyha receptek: levendula szörp, zselé, tea
Receptjeim:
Alapesetben friss
levendulavirággal (csak a virág!) értendő minden recept. Azonban tegyük
hozzá halkan, ha valami elfogy a télen, és nagyon-nagyon szeretnénk még
belőle fogyasztani, és csodák csodájára van még szárított virágunk,
nyugodtan készíthetünk abból is. Nyilván ez esetben kevesebb virággal
dolgozzunk, mert a száraz virág súlya kisebb.
Hozzávalók a levendula szörphöz:
- 1,5 l víz
- 1,5 kg cukor
- 20-25 dkg levendulavirág (csak a virág!)
- 2 db citrom (kezeletlen héjú)
- 2 tk citromsav
Szokás szerint ezt sem lihegem túl, jó töményre csinálom, kevesebb helyet foglal, fogyasztásnál pedig bővebben hígítom. A vizet felforraljuk a cukorral, a citromsavval. Forrón ráöntjük a levendulavirágra, mehet bele a karikákra vágott citrom. Lefedjük, kb. 12 órát állni hagyjuk. Ezután alaposan megnyomkodom a citromot, a virágot, majd leszűröm a levet. Visszateszem forrni, elég kb öt perc is. Forrón kicsi üvegekbe szedem, én 5 db 3-3,5 dl-es üvegbe töltöm ezt a mennyiséget, ami felmarad (kb. 5dl), azt felhasználom zselének. Az üvegeket vastag plédbe burkolom, hagyom benne teljesen kihűlni (kb. másfél nap), majd mehet a polcra. Nincs benne tartósítószer, de a cukor és a száraz dunszt teszi a dolgát, nem fog megromlani.
Hozzávalók levendula zseléhez:
- a megmaradt kb. 5 dl szörp (kicsit fentebb a recept)
- 1 cs dzsemfix 3:1 / 5 dl-enként
- ízlés szerint víz hígítani
A léhez hozzákeverjük a dzsemfixet, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Ha valakinek túl tömény ez az íz, akkor lehet vízzel hígítani, akkor természetesen dzsemfix is több kell bele, kb 5 dl-enként +1 csomag. Kb. 5 percig forralni, forrón pici üvegekbe szedni (nekem 4 db 1-1,5 dl-es üveggel lett), az üveg legyen minél jobban tele. Jól záródó kupakkal lezárni, fejtetőre állítani pár percre, aztán mehet a polcra. Pirítós, vaj, zselé ...... hmmmmm!
Hozzávalók levendula teához:
- néhány levendulavirág frissen vagy szárítva
- forró víz
- ízlés szerint citrom, méz
Természetesen
ne forraljunk vízben virágot! Tegyünk néhány levendulavirágot a kedvenc
bögrénkbe (nekem sörös korsó), és öntsük le forró vízzel. Letakarva
hagyjuk, hogy az ízek kiázzanak. Nem lesz különösebben színe, de az íze
finom. Én semmilyen teát nem ízesítek, de akinek szükséges, ízesítheti
pl. citrommal, mézzel. Állítólag nyugtató hatása van. Nem tudom. Ha
engem felbosszantanak, nem
fogok egy kis teától lenyugodni, de az íze tényleg finom.
Hozzávalók levendula olajhoz:
- egy bögre friss levendulavirág (csak a virág)
- olívaolaj
A levendulavirágot egy tűzálló tálba (lábasba) tesszük, majd annyi olívaolajat teszünk rá, hogy éppen elfedje. Kis lángon elkezdjük főzni, majd ha felforrt, rögtön le is kell venni a tűzről. Hagyni kell kihűlni. Ezután leszűrjük, majd az átszűrt olajba ismét teszünk annyi virágot, hogy az olaj ellepje. Ismét forraljuk, hűtjük, szűrjük. Tehát ugyanazzal az olajjal kétszer kell megcsinálni a folyamatot. A levendulaolajat üvegbe töltjük és sötét, hűvös helyen tároljuk.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.