Lándzsás útifű felhasználása köhögésre
KrEdithKonyha receptek: lándzsás útifű szirup, tea
Érdemes előre tervezni a télre nemcsak zöldségek, gyümölcsök befőzésével, de különböző gyógynövények gyűjtésével, szárításával is. Többnyire télen az ember legalább egyszer sikeresen összeszedi a náthát, influenzát. Ezt követi a köhögés, ami magától nem nagyon akar elmúlni. Jöhet a jól bevált természetes gyógymód, a lándzsás útifű szirup. Bemegy az emberke a gyógyszertárba, ahol borsos áron meg is veheti. Legalábbis ha van rá pénze. Előző télen magam is az utolsó kis pénzecskémből vettem meg, így megfogadtam, hogy a következő szezonra lesz saját készítésű. Útifűt találtam a kertemben, mézet kaptam a gyerekektől, tehát semmi sem állhat az utamban. A lándzsás útifű levelét használjuk a szirup, tea elkészítéséhez. A levél tavasztól őszig gyűjthető, valamint frissen és szárítva is fel tudjuk használni.
Lándzsás útifű szirup
- 1 marék friss (vagy 2-3 evőkanál szárított) útifű levél
- 2,5 dl víz
- 20 dkg méz
Forraljuk fel a vizet, majd tegyük egy hőálló tálba az útifű levelet, és öntsük rá a forró vizet a levélre. Fedővel takarjuk le, és hagyjuk kihűlni. Ez után szűrjük le úgy, hogy a levelekből is alaposan nyomkodjuk ki a levet. Az így kapott útifű levet forraljuk fel újra, majd kis lángon párologtassuk, sűrítsük be kb. a felére. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen adjuk hozzá a mézet, keverjük el, hogy feloldódjon benne. Öntsük steril, lehetőleg sötét üvegbe, tegyük száraz dunsztba 1 napra Ha nincs sötét üvegünk, csomagoljuk be a világos üveget papírba, szövetbe (dekorációnak is jó). Későbbiekben minél hidegebb helyen tároljuk.
Lándzsás útifű tea
- 2 evőkanál útifű levél
- 3 dl víz
Nem a világ legfinomabb teájáról beszélünk, de ha valaki óvakodik a sziruptól az édessége miatt, akkor köhögésre jó választás lehet a tea. Forraljuk fel a vizet, és a kedvenc bögrénkbe előre elkészített útifű levélre öntsük rá. Fedjük le pár percre, majd szűrjük le. Én ugyan ízesítés nélkül szeretek minden teát, de aki ízesítve szereti, tehet bele ízlés szerint mézet, citromot, stb.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.