Karfiolt is főzhetünk be télire

2023.11.05

KrEdithKonyha receptek: karfiol savanyúság hideg lével, karfiol levesalap

Karfiol savanyúság hideg lével
Karfiol savanyúság hideg lével

Karfiol savanyúság hideg lével (üvegbe vagy dobálós)

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 15 dkg cukor
  • 0,6 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk a fent felsorolt fűszerekből. A karfiolt rózsáira szedve beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a karfiolt, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Kb. egy hónap múlva már fogyasztható.

Karfiol levesalap

Hozzávalók:

  • karfiol
  • 1 tk asztali só, ½ tk citromsav / üveg (7 dl-es)

A karfiolt kisebb rózsáira szedjük, mossuk. Tiszta üvegekbe rakjuk, mehet rá a só és a citromsav, tetővel lezárjuk, és vizes dunsztban fél órát főzzük, hagyjuk benne kihűlni.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!