Karfiolt is főzhetünk be télire
KrEdithKonyha receptek: karfiol savanyúság hideg lével, karfiol levesalap
Karfiol savanyúság hideg lével (üvegbe vagy dobálós)
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 l víz
- 5 dkg asztali só (nem jódozott)
- 15 dkg cukor
- 0,6 dl 20%-os ecet
- fél kk citromsav
- fél kk Na-Benzoát
- fél kk borkén
- fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag
Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk a fent felsorolt fűszerekből. A karfiolt rózsáira szedve beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a karfiolt, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Kb. egy hónap múlva már fogyasztható.
Karfiol levesalap
Hozzávalók:
- karfiol
- 1 tk asztali só, ½ tk citromsav / üveg (7 dl-es)
A karfiolt kisebb rózsáira szedjük, mossuk. Tiszta üvegekbe rakjuk, mehet rá a só és a citromsav, tetővel lezárjuk, és vizes dunsztban fél órát főzzük, hagyjuk benne kihűlni.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.