Így főzd be az almát télire
KrEdithKonyha receptek: sült-fűszeres almalekvár,
sárgarépa-alma püré/rostos lé, reszelt alma pitébe
Van kettő öreg almafám. Idén drasztikusan visszavágtam mindkettőt, hogy fiatal ágakat neveljenek. Persze ez azzal járt, hogy nem termett egy darab almám sem. Anyukám szomszédja azonban így is ellátott minket néhány kilócska terméssel. Túl sok mindent nem tudtam befőzni belőle, de egy pici sem ment kárba. Talán majd jövőre bővülnek az almás kincseim, és a recepteket is folyamatosan bővítem.
Sült, fűszeres almalekvár
Hozzávalók:
- 5 kg alma
- 50 dkg cukor
- 1 vaníliaaroma
- 3 tk citromsav
- fűszerek: 3 ek fahéj, 3 tk őrölt szegfűszeg (vagy használhatunk mézeskalácsfűszert)
Az almát pucoljuk, mossuk, daraboljuk, esetleg lereszeljük (én inkább reszelni szoktam). Egy nagyobb lábasba, vagy magasabb tepsibe tesszük, a vaníliaaromát, a fűszereket, a citromsavat, alaposan átkeverjük, majd letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben sütjük kb. egy órát. Ezután vegyük le róla a fóliát, hozzáadjuk a cukrot, alaposan átkeverjük, majd visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg eléri a kellő sűrűséget. A sütőből kivéve, ha homogénebb állagot szeretnénk kapni, akkor botmixerrel átkeverjük, majd forrón üvegbe szedjük a lekvárt, az üvegek legyenek tele. Mehet rá a tető, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Tipp: dzsemfix hozzáadásával is főzhetjük a lekvárt, ebben az esetben a megsült almát pépesítjük, a dzsemfixet hozzákeverjük a cukorhoz, úgy adjuk a péphez. Forrástól számítva kb 5 percig még kis lángon főzzük, majd szintén forrón üvegbe szedjük, az üvegek legyenek tele. Nem kell szárazdunszt, nem kell fejtetőre állítani az üvegeket. A dzsemfix tartósítószert tartalmaz.
Hozzávalók:Sárgarépa-alma püré/rostos lé (Kubu)
Hozzávalók:- 2 kg répa
- 1 kg alma
A répát megpucoljuk, mossuk, kisebb darabokra vágjuk,
és feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Közben az almát megpucoljuk,
mossuk, citromleves vízben hagyjuk állni, hogy ne barnuljon meg. Amikor a répa
nagyjából megfőtt, hozzáadjuk az almát, és összefőzzük őket. Ha minden megpuhult,
leszűrjük róla a főzővizet, de nem öntjük ki, ez még kelleni fog. A répa-alma
főzetet pürésítjük, passzírozzuk, visszatesszük főni folyamatos kavarás
mellett, de csak annyira, hogy újból felrotyogjon (vigyázat, nagyot köp!). Kb.
a fele mehet az üvegekbe, az üvegek legyenek tele, száraz dunsztba tesszük, ott
hagyjuk kihűlni (ő lesz a püré). A másik feléhez visszaöntjük a főzővizet,
esetleg még vízzel hígítjuk, ha szükséges, igény szerint annyira, hogy kellően
híg legyen a lé. Felforraljuk, minimum még 5 percig forraljuk, majd üvegekbe
töltjük. Az üvegek legyenek tele, száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni
(ő lesz a lé). Tipp: én babának csináltam minden ízesítés, tartósítószer
nélkül, akinek ez így nagyon natúr, tehet hozzá cukrot, citromsavat ízlés
szerint.
Reszelt alma pitébe (natúr)
Hozzávalók:
- alma
- citromsav (csak ha nem elég savanyúaz alma, különben elhagyható)
Az almát megpucoljuk (citromsavas vízben áztatjuk addig, amíg le nem reszeljük), majd lereszeljük. Ha nagyon lédús, keveset kinyomhatunk belőle, egyébként ne tegyük. Ha nem elég savanyú az alma, keverjünk bele kevés citromsavat ízlés szerint. Tiszta üvegekbe nyomkodjuk, ne maradjanak levegős részek, az üvegek legyenek majdnem tele, csak max. fél centi hely maradjon a tetején. Mehet rá a tető. Vizes dunsztban forrástól számítva 30-40 percet főzzük, hagyjuk a dunsztban kihűlni.
További befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.