Hogyan tegyünk el uborkát télire többféleképpen?

2023.07.27

KrEdithKonyha receptek: svéd uborka, kovászos uborka, csemege uborka, csalamádé

Svéd uborka, csemege uborka, csalamádé, kovászos uborka télire
Svéd uborka, csemege uborka, csalamádé, kovászos uborka télire

Mivel a család minden tagja szereti az uborkát, télire mindenféle változatban készítek, hogy ne legyen belőle hiány. Sajnos idén sem sikerült a kertben elég mennyiséget termeszteni, így a piacon szereztem be kistermelőtől a friss uborkát. Egy csokorba gyűjtöttem a jól bevált receptjeimet, hogy ne kelljen keresgélnem külön-külön őket.

Svéd uborka télire
Svéd uborka télire
Svéd uborka télire
Svéd uborka télire

Svéd uborka saláta

Hozzávalók:

  • 4 kg uborka
  • 1 kg hagyma (én 2 kg hagymával készítem)
  • 1 l víz
  • 50 dkg cukor
  • 10 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 1 kk Na-Benzoát
  • 1 kk borkén

Leszeljük az uborkát és a hagymát. Elkészítjük a hozzávalókból a felöntőlevet. Ízlés szerint változtathatunk az arányokon. A felöntőlevet ráöntjük a felszeletelt uborka-hagyma keverékre, jól összeforgatjuk, letakarjuk egy kendővel és 1 napot hagyjuk pihenni. Másnap üvegekbe töltjük és lezárjuk. Érdemes celofánt tenni a tető alá, mert az ecet tönkre teszi a tetőt.

Kovászos uborka
Kovászos uborka
Kovászos uborka télire
Kovászos uborka télire

Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 3 – 3,5 kg uborka
  • 1 csokor kapor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb burgonya
  • víz, asztali só (nem jódozott)
  • fél szelet kovászos kenyér

Az uborkát megmosom, mindkét végét levágom, és hosszában majdnem félig bevágom úgy, hogy mindkét végén két-két vágás legyen, az egy végen lévő vágások egymást keresztezzék, de a szemben lévő vágásokkal ne érjenek össze. Egy 5 l-es üveg aljára teszem a megmosott kapor felét, a megpucolt kisebb darabokra vágott fokhagyma felét, a megpucolt, kisebb darabokra vágott burgonya felét. Hosszában belerakom az uborkákat, az üveget bő háromnegyedig rakom. Erre jön a maradék fokhagyma, burgonya, kapor. Kb. egy liter kézmeleg vízben feloldok kb. fél-egy kanál sót ízlés szerint (kóstoljuk meg, legyen sósabb, mint pl. a húsleves), és az elkészített uborkára öntöm. Lepje el a víz bőven, de ne legyen tele az üveg. A fél szelet kovászos kenyeret megpirítom kicsit, majd belenyomkodom az üvegben a vízbe. Egy tányérral lefedem, majd meleg helyre rakom, nem tűző napra (nálam ez az ablakpárkány). Tegyünk alá is tányért, mert az esetleg kifutó lé kellemetlenségeket okozhat. Kb. 2-3 nap alatt megérik az uborka. Szedjük ki a léből, alaposan mossuk meg, ne maradjon rajta kenyérdarabka vagy bármi. A levét szürjük le, abban se maradjon semmi. Keverjünk hozzá fél kk. Na-Benzoátot. Az uborkákat rakjuk kisebb üvegekbe, öntsük rá a levet (lepje el az uborkákat). Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket. Eleinte kicsit zavaros lesz, de később nagyon szépen letisztul a lé.

Csemege uborka hideg lével (üvegbe vagy dobálós)

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 15 dkg cukor
  • 0,6 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk akár a léből kiszedve, akár újból a fent felsorolt fűszerekből. Az uborkákat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába, cikkekbe felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el az uborkákat, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.

Csemege uborka bonduelle módra

Hozzávalók:

  • kb. 6 kg uborka (18 db 720 ml-es üveghez)
  • 4 l víz
  • 0,5 l 20%-os ecet
  • üvegenként: 1 tk asztali só (nem jódozott), 2 ek cukor, 1 szál kapor, 1 babérlevél, fél-fél kk egész bors, egész kömény, mustármag, koriander

A megtisztított uborkákat belerakjuk az üvegekbe, mehetnek rá üvegenként a fent felsorolt só, cukor, fűszerek fűszerek. Vizes dunsztba tesszük, gyöngyözve 30 percig főzzük, a dunsztban hagyjuk kihűlni.

Csalamádé télire
Csalamádé télire

Csalamádé (ez nem konkrétan uborka recept, de azért írom ide, mert ubi is van benne)

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka
  • 3 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 60 dkg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1-1 kk Na-Benzoát és borkén

Összekeverjük a megtisztított és felaprított zöldségeket, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megnyomkodjuk. Víz nem kell hozzá! Legalább 1 napig kendővel lefedve állni hagyjuk, ez idő alatt levet enged. Ezután üvegekbe (vödrökbe) töltjük, a lé lepje el a csalamádét. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!