Hogyan tegyünk el uborkát télire többféleképpen?
KrEdithKonyha receptek: svéd uborka, kovászos uborka, csemege uborka, csalamádé
Mivel a család minden tagja szereti az uborkát,
télire mindenféle változatban készítek, hogy ne legyen belőle hiány. Sajnos
idén sem sikerült a kertben elég mennyiséget termeszteni, így a piacon
szereztem be kistermelőtől a friss uborkát. Egy csokorba gyűjtöttem a jól bevált receptjeimet, hogy ne kelljen keresgélnem külön-külön őket.
Svéd uborka saláta
Hozzávalók:
- 4 kg uborka
- 1 kg hagyma (én 2 kg hagymával készítem)
- 1 l víz
- 50 dkg cukor
- 10 dkg asztali só (nem jódozott)
- 2 dl 20%-os ecet
- 1 kk Na-Benzoát
- 1 kk borkén
Leszeljük az uborkát és a hagymát. Elkészítjük a hozzávalókból a felöntőlevet. Ízlés szerint változtathatunk az arányokon. A felöntőlevet ráöntjük a felszeletelt uborka-hagyma keverékre, jól összeforgatjuk, letakarjuk egy kendővel és 1 napot hagyjuk pihenni. Másnap üvegekbe töltjük és lezárjuk. Érdemes celofánt tenni a tető alá, mert az ecet tönkre teszi a tetőt.
Kovászos uborka
Hozzávalók:
- 3 – 3,5 kg uborka
- 1 csokor kapor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb burgonya
- víz, asztali só (nem jódozott)
- fél szelet kovászos kenyér
Az uborkát megmosom, mindkét végét levágom, és
hosszában majdnem félig bevágom úgy, hogy mindkét végén két-két vágás legyen,
az egy végen lévő vágások egymást keresztezzék, de a szemben lévő vágásokkal ne
érjenek össze. Egy 5 l-es üveg aljára teszem a megmosott kapor felét, a
megpucolt kisebb darabokra vágott fokhagyma felét, a megpucolt, kisebb
darabokra vágott burgonya felét. Hosszában belerakom az uborkákat, az üveget bő
háromnegyedig rakom. Erre jön a maradék fokhagyma, burgonya, kapor. Kb. egy
liter kézmeleg vízben feloldok kb. fél-egy kanál sót ízlés szerint (kóstoljuk
meg, legyen sósabb, mint pl. a húsleves), és az elkészített uborkára öntöm.
Lepje el a víz bőven, de ne legyen tele az üveg. A fél szelet kovászos kenyeret
megpirítom kicsit, majd belenyomkodom az üvegben a vízbe. Egy tányérral
lefedem, majd meleg helyre rakom, nem tűző napra (nálam ez az ablakpárkány).
Tegyünk alá is tányért, mert az esetleg kifutó lé kellemetlenségeket okozhat.
Kb. 2-3 nap alatt megérik az uborka. Szedjük ki a léből, alaposan mossuk meg,
ne maradjon rajta kenyérdarabka vagy bármi. A levét szürjük le, abban se
maradjon semmi. Keverjünk hozzá fél kk. Na-Benzoátot. Az uborkákat rakjuk
kisebb üvegekbe, öntsük rá a levet (lepje el az uborkákat). Celofánnal és
tetővel zárjuk le az üvegeket. Eleinte kicsit zavaros lesz, de később nagyon szépen letisztul a lé.
Csemege uborka hideg lével (üvegbe vagy dobálós)
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 l víz
- 5 dkg asztali só (nem jódozott)
- 15 dkg cukor
- 0,6 dl 20%-os ecet
- fél kk citromsav
- fél kk Na-Benzoát
- fél kk borkén
- fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag
Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom. Minden üveg aljára teszünk akár a léből kiszedve, akár újból a fent felsorolt fűszerekből. Az uborkákat (tetszés szerint egészben, karikába, hosszába, cikkekbe felvágva) beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el az uborkákat, és legyen szinte tele az üveg. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.
Csemege uborka bonduelle módra
Hozzávalók:
- kb. 6 kg uborka (18 db 720 ml-es üveghez)
- 4 l víz
- 0,5 l 20%-os ecet
üvegenként: 1 tk asztali só (nem jódozott), 2 ek cukor, 1 szál kapor, 1 babérlevél, fél-fél kk egész bors, egész kömény, mustármag, koriander
A megtisztított uborkákat belerakjuk az üvegekbe, mehetnek rá üvegenként a fent felsorolt só, cukor, fűszerek fűszerek. Vizes dunsztba tesszük, gyöngyözve 30 percig főzzük, a dunsztban hagyjuk kihűlni.
Csalamádé (ez nem konkrétan uborka recept, de azért írom ide, mert ubi is van benne)
Hozzávalók:
- 2 kg uborka
- 3 kg káposzta
- 1 kg hagyma
- 1 kg paprika
- 0,5 kg sárgarépa
- 7 dkg asztali só (nem jódozott)
- 60 dkg cukor
- 3 dl 20%-os ecet
- 1-1 kk Na-Benzoát és borkén
Összekeverjük a megtisztított és felaprított zöldségeket, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megnyomkodjuk. Víz nem kell hozzá! Legalább 1 napig kendővel lefedve állni hagyjuk, ez idő alatt levet enged. Ezután üvegekbe (vödrökbe) töltjük, a lé lepje el a csalamádét. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.