Ahogyan befőzöm a nyári káposztát

2023.08.10

KrEdithKonyha receptek: csalamádé, káposztával töltött paprika, káposztás céklasaláta, főtt káposzta alap

Főtt káposzta alap
Főtt káposzta alap

Előző évben még nem termeltem káposztát, annyi helyem még nem volt, de úgy gondoltam, idén eljött az ideje. Emlékeztem, hogy nagymamám mindig idegeskedett a káposztalepkék hernyói miatt, így elterveztem, hogy sok-sok nyári káposztát ültetek, hátha hagynak nekem is befőznivalót a hernyók. Hagytak. Tejben-vajban nem fürdök ugyan, de káposztában bármikor. Így készítem el:

Csalamádé készül
Csalamádé készül

Csalamádé

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka
  • 3 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 60 dkg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1-1 kk Na-Benzoát és borkén

Összekeverjük a megtisztított és felaprított zöldségeket, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, kicsit megnyomkodjuk. Víz nem kell hozzá! Legalább 1 napig kendővel lefedve állni hagyjuk, ez idő alatt levet enged. Ezután üvegekbe (vödrökbe) töltjük, nyomkodjuk, a lé lepje el a csalamádét. Celofánnal és tetővel zárjuk le az üvegeket.

Káposztával töltött paprika

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • kisebb méretű húsos paprika (zöld, piros, sárga), almapaprika
  • 1 szál sárgarépa (el is hagyható)
  • fűszerek: kapor, borsikafű, babérlevél, egész bors, koriander, mustármag

Hozzávalók a felöntőléhez:

  • 1 l víz
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 15 dkg cukor
  • 0,6 dl 20%-os ecet
  • fél kk citromsav
  • fél kk Na-Benzoát
  • fél kk borkén
  • fűszerek: kapor, borsikafű, 3-4 db babérlevél, 1-1 kk egész bors, koriander, mustármag

Hideg felöntőlevet készítek, ez azt jelenti, hogy mindent összekeverek, majd 1 napig állni hagyom egy kendővel lefedve. Természetesen én mindig a lé többszörösét készítem, mivel szezon van, és ezzel a lével bármit felönthetünk (cukkíni, paprika, uborka, dinnye, karfiol, répa stb.), vagy egyszerűen vödörbe elkészítjük, és ami van, azt beledobáljuk, mert a dobálósnak is ezt a levet használom. Tehát, ami lé nem fogy el, azt leszűrve egy üvegbe teszem, és folyamatosan felhasználom.

A káposztát legyaluljuk, gyengén besózzuk, összekeverjük a lereszelt répával és állni hagyjuk. A paprikákat mossuk, kicsumázzuk, kikotorjuk belőlük az ereket és a magokat, és pár pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy kissé megpuhuljanak, éppen csak annyira, hogy ne törjenek, de picit rugalmasak legyenek. Minden üveg aljára teszünk a fent felsorolt fűszerekből. A paprikákba beletöltjük a káposztát, beletesszük az üvegbe, felöntjük a lével, lepje el a töltött paprikákat, és legyen szinte tele az üveg. Nem zárjuk le azonnal, mert a káposzta még sok felöntőlevet fog magába szívni. Ismételten feltöltjük lével az üveget addig, amíg a lé már nem apad tovább. A színültig telt üveget celofánnal és tetővel zárjuk le. Kb. másfél hónap alatt megérlelődik.

Káposztás céklasaláta készül
Káposztás céklasaláta készül
Káposztás céklasaláta
Káposztás céklasaláta

Káposztás céklasaláta

Hozzávalók:

  • 2 kg cékla
  • 2 kg lilakáposzta (én fehér nyári káposztával készítettem, ez termett a kertben)
  • 5 db vöröshagyma
  • 50 dkg cukor
  • 5 dkg asztali só (nem jódozott)
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1 kk Na-Benzoát
  • 1 kk borkén
  • 1 kk citromsav

Lereszeljük a céklát, káposztát, hagymát. Összekeverjük a cukrot, sót, Na-Benzoátot, borként, citromsavat, és ráöntjük a lereszelt zöldségekre. Ráöntjük az ecetet, majd alaposan összeforgatjuk az egészet. Víz nem kell hozzá. Letakarjuk egy kendővel és 1 napot hagyjuk pihenni. Másnap üvegekbe töltjük és lezárjuk. Érdemes celofánt tenni a tető alá, mert az ecet tönkre teszi a tetőt. Tipp: ha nem akarjátok, hogy idővel kifehéredjen az egész, ne fehér káposztával csináljátok. Az ízén ez nem változtat.

Főtt káposzta alap készül
Főtt káposzta alap készül
Főtt káposzta alap
Főtt káposzta alap

Főtt káposzta alap

  • 3 kg káposzta
  • 3 ek asztali só (nem jódozott)
  • 1 tk citromsav
  • víz

A káposztát megtisztítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk, szeleteljük. Rászórjuk a sót, alaposan átforgatjuk, közben megnyomkodjuk, hogy kissé összeessen. Egy nagyobb fazékban feltesszük főni, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzákeverjük a citromsavat. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, de minimum fél órát a hőkezelés miatt. Forrón tiszta üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele, a lé lepje el a káposztát. Tetővel lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük kb. másfél napra. Tipp: ez az alap tökéletes paradicsomos káposztához és lucskos káposztához is.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!