Gyökérkenyér aszalt paradicsommal
Köztudottan utálok vásárolni. Ha hirtelen felindulásból olyat főzök, amihez kenyér kell, és nincs itthon, akkor bevetem a jó öreg gyökérkenyér trükköt. Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell dagasztani, gyúrni, babusgatni, kezdők is megsüthetik.Az egyetlen szépséghibája, hogy a több órás pihentetés miatt időben kell a tésztát összeállítani. Ja, és a bónusz: a kamrapolcról vegyük le a kis üveg aszalt paradicsomunkat, és bolondítsuk meg vele azt a kenyeret! Garantált a siker!
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- negyed kocka friss élesztő (vagy negyed tasak szárított élesztő)
- 1 tk só
- 2 dl hideg víz
- 1 ek olaj
- 2-3 db aszalt paradicsom
A lisztet szitáljuk bele egy magasabb falú tálba, keverjük hozzá a sót. A közepébe morzsoljuk bele az élesztőt, kicsit morzsoljuk át a liszttel is, hogy minél jobban szétmenjen. Öntsük rá a hideg vizet, olajat, majd kanállal alaposan keverjük össze az egészet. Ragadni fog a massza, de nem baj. A tálat fedjük le fóliával, vagy tegyünk rá fedőt, és tegyük a masszát a hűtőbe pihenni. Minimum 6 óra pihenés kell neki, max 12 óra. A pihentetés miatt a legjobb este összeállítani a tésztát és reggel megsütni, vagy fordítva, ha estére szeretnénk friss kenyeret. A pihentetés után a hűtőből kivéve a masszát alaposan lelisztezett munkalapra kiborítjuk, lisztes kézzel kikaparjuk a tálból. Belisztezzük a tetejét, és csak úgy kézzel kilapítjuk nagyjából kör formájúra. A tetejét megszórjuk apróra vágott aszalt paradicsommal, majd a tésztát feltekerjük, kettőt hármat csavarunk rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy kevés liszt legyen a sütőpapírra is szórva, különben odaragad a tészta, de ne legyen sok se a liszt, különben sütés közben megég. Meleg helyre téve újabb pihentetés következik kb 40-45 percig. Közben a sütőt bemelegítjük. Sajnos az enyém nem tud kb 180 foktól többet, de akinek lehet, jobb a 200 fok. A sütő aljába tegyünk egy tálba, tepsibe vizet, hogy a sütőben vízgőz legyen, ezzel melegedjen fel a sütő, illetve a sütés ideje alatt is legyen vízgőz a sütőben. A pihentetés után az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép ropogósra sütjük a kenyerünket.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.