Frankfurti leves
Amióta kertecském van, kicsit gyakrabban készítek frankfurti levest. Látom a szép vagy kevésbé szép, de mindenképpen bio kelkáposztákat az ágyásokban, néhány szem burgonya, hagyma, fokhagyma is akad, így eszembe jut, hogy "Ez az! Ma frankfurti levest főzök!". Plusz előnye: laktató, nem kell boltba se menni, mert a legalapvetőbb hozzávalók mindig vannak otthon.
Hozzávalók:
- egy kicsi fej kelkáposzta (kb 30-40 dkg)
- 3-4 db burgonya
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsír vagy olaj
- fűszerek: 1-1 tk só, fűszerpaprika, őrölt kömény, fél tk bors
- 2-3 db virsli (lehetőleg jó minőségű)
- 2 ek tejföl
- 2 dl tej
- 1 ek liszt
A zöldségeket tisztítjuk, pucoljuk. A kelkáposztát kisebb szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk. A zsírt megolvasszuk, belerakjuk a hagymát, és néhány keverés erejéig dinszteljük. Nem kell sokáig, jobb, ha roppanós marad. Hozzákeverjük a fűszereket, fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát, és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a burgonyát, 2-3 percig időnként megkevergetjük, majd felöntjük kb 1,5-2 liter vízzel. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és fedő alatt kb. fél órát hagyjuk főni (ízlés és epegörcs kérdése, hogy roppanósabbra, vagy puhára főzzük). A virsliket karikákra vágjuk, és kb. 5 percig főzzük a levesben. Amíg fő a virsli, addig elkészítjük a habarást. Alaposan összekeverjük a tejfölt, a tejet, a lisztet, és behabarjuk vele a levest (a tej segít abban, hogy a tejföl ne csomósodjon be a habaráskor). Ha szükséges, még sózzuk a levest.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.