Frankfurti leves

2023.12.31
Frankfurti leves
Frankfurti leves

Amióta kertecském van, kicsit gyakrabban készítek frankfurti levest. Látom a szép vagy kevésbé szép, de mindenképpen bio kelkáposztákat az ágyásokban, néhány szem burgonya, hagyma, fokhagyma is akad, így eszembe jut, hogy "Ez az! Ma frankfurti levest főzök!". Plusz előnye: laktató, nem kell boltba se menni, mert a legalapvetőbb hozzávalók mindig vannak otthon.

Hozzávalók:

  • egy kicsi fej kelkáposzta (kb 30-40 dkg)
  • 3-4 db burgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsír vagy olaj
  • fűszerek: 1-1 tk só, fűszerpaprika, őrölt kömény, fél tk bors
  • 2-3 db virsli (lehetőleg jó minőségű)
  • 2 ek tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt

A zöldségeket tisztítjuk, pucoljuk. A kelkáposztát kisebb szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk. A zsírt megolvasszuk, belerakjuk a hagymát, és néhány keverés erejéig dinszteljük. Nem kell sokáig, jobb, ha roppanós marad. Hozzákeverjük a fűszereket, fokhagymanyomóval rányomjuk a fokhagymát, és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a burgonyát, 2-3 percig időnként megkevergetjük, majd felöntjük kb 1,5-2 liter vízzel. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és fedő alatt kb. fél órát hagyjuk főni (ízlés és epegörcs kérdése, hogy roppanósabbra, vagy puhára főzzük). A virsliket karikákra vágjuk, és kb. 5 percig főzzük a levesben. Amíg fő a virsli, addig elkészítjük a habarást. Alaposan összekeverjük a tejfölt, a tejet, a lisztet, és behabarjuk vele a levest (a tej segít abban, hogy a tejföl ne csomósodjon be a habaráskor). Ha szükséges, még sózzuk a levest.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a   KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!