Citromfűszörp
Citromfűszörp recept
Boldog újdonsült kerttulajdonosként talán a legelső dolgom volt, hogy egy kis fűszeres, gyógynövényes sávot alakítsak ki egy napsütötte helyen, és abba természetesen a legfontosabb lakót, néhány bokor citromfüvet elültessek. Rövid időn belül sok más növényke követte, de az abszolút sztár a citromfű maradt. Imádom teának frissen és szárítva egyaránt, illetve minden évben készül citromfű szörp. Néha tisztán néha vegyítve más ízekkel.
Citromfűszörp recept
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor citromfű (vagy több, annál intenzívebb ízt kapunk)
- 1 kg cukor
- 2 l víz
- 2 db citrom
- 3-4 tk citromsav ízlés szerint
A citromfüvet megmossuk, hagyjuk a vizet lecsöpögni. A vastagabb szárakról csak a leveleket használjuk fel, de a vékonyabb, gyenge szárak is mehetnek levelestül a szörpbe. A vizet felforraljuk, és leöntjük vele a felaprított citromfüvet. Felkarikázzuk a citromot, összenyomkodjuk, hogy minél jobban kijöjjön a leve, és hozzákeverjük a forró léhez. Hagyjuk az egészet kihűlni. Ezután leszűrjük, a levet újra felforraljuk úgy, hogy közben elkeverjük benne a cukrot, a citromsavat. Forrón tiszta üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (tipp: A citromsavat kanalanként adagoljuk, kóstoljunk, mert nem mindenkinek egyforma az ízlése)
További befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.