Citromfűszörp

2024.05.28

Citromfűszörp recept

Citromfűszörp
Citromfűszörp

Boldog újdonsült kerttulajdonosként talán a legelső dolgom volt, hogy egy kis fűszeres, gyógynövényes sávot alakítsak ki egy napsütötte helyen, és abba természetesen a legfontosabb lakót, néhány bokor citromfüvet elültessek. Rövid időn belül sok más növényke követte, de az abszolút sztár a citromfű maradt. Imádom teának frissen és szárítva egyaránt, illetve minden évben készül citromfű szörp. Néha tisztán néha vegyítve más ízekkel.

Citromfű a kertben
Citromfű a kertben

Citromfűszörp recept

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor citromfű (vagy több, annál intenzívebb ízt kapunk)
  • 1 kg cukor
  • 2 l víz
  • 2 db citrom
  • 3-4 tk citromsav ízlés szerint

A citromfüvet megmossuk, hagyjuk a vizet lecsöpögni. A vastagabb szárakról csak a leveleket használjuk fel, de a vékonyabb, gyenge szárak is mehetnek levelestül a szörpbe. A vizet felforraljuk, és leöntjük vele a felaprított citromfüvet. Felkarikázzuk a citromot, összenyomkodjuk, hogy minél jobban kijöjjön a leve, és hozzákeverjük a forró léhez. Hagyjuk az egészet kihűlni. Ezután leszűrjük, a levet újra felforraljuk úgy, hogy közben elkeverjük benne a cukrot, a citromsavat. Forrón tiszta üvegekbe töltjük, az üvegek legyenek tele, mehet rá a tető. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (tipp: A citromsavat kanalanként adagoljuk, kóstoljunk, mert nem mindenkinek egyforma az ízlése)

További befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a  KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!