Cékla befőzése
KrEdithKonyha receptek: káposztás céklasaláta, cékla ecetesen, cékla-répa-alma lé/püré
Kis gyerekként a világból is ki lehetett volna kergetni engem a céklával. Csupán pár éve barátkoztunk össze, azóta lelkesen próbálom ki a különböző cékla recepteket. Idén végre a kertben is tudtam egy keveset termelni, amit büszkén használtam fel, mert mégiscsak az én bio céklám vagy mi. Jöjjön hát néhány recept, amit szerintem időnként ki fogok egészíteni egy-két újdonsággal.
Káposztás céklasaláta
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 2 kg lilakáposzta (én fehér nyári káposztával készítettem, ez termett a kertben)
- 4-5 db vöröshagyma
- 50 dkg cukor
- 5 dkg asztali só (nem jódozott)
- 3 dl 20%-os ecet
- 1 kk Na-Benzoát
- 1 kk borkén
- 1 kk citromsav
Lereszeljük a céklát, káposztát, hagymát. Összekeverjük a cukrot, sót, Na-Benzoátot, borként, citromsavat, és ráöntjük a lereszelt zöldségekre. Ráöntjük az ecetet, majd alaposan összeforgatjuk az egészet. Víz nem kell hozzá. Letakarjuk egy kendővel és 1 napot hagyjuk pihenni. Másnap üvegekbe töltjük és lezárjuk. Érdemes celofánt tenni a tető alá, mert az ecet tönkre teszi a tetőt. Tipp: ha nem akarjátok, hogy idővel kifehéredjen az egész, ne fehér káposztával csináljátok. Az ízén ez nem változtat.
Cékla ecetesen
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 1 l víz
- 1 tk egész köménymag
- 2 ek cukor
- 1 ek só
- 3 ek 20 %-os ecet
A céklát megmossuk, héjában, egészben 20-40 percig főzzük attól függően, hogy mennyire gyenge vagy keményebb fajta. Míg fő a cékla, elkészítjük a levét: a vizet felforraljuk a köménnyel kb 15 percig főzzük. Hozzáadjuk, elkeverjük benne a cukrot, a sót, az ecetet. A kézmelegre hűlt céklát megpucoljuk, szeleteljük, tiszta üvegekbe tesszük, az üvegek legyenek tele. Ráöntjük a levet úgy, hogy lepje el a céklát (én a köményt már nem öntöm rá). Az üvegekre rácsavarjuk a tetőket, majd vizes dunsztban forrástól számítva fél-1 órát főzzük cékla keménységétől függően. A dunsztban hagyjuk kihűlni, utána mehetnek a polcra.
Cékla-répa-alma lé/püré
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 1 kg répa
- 2 kg alma (savanykásabb)
- víz
A hozzávalókat lereszeljük, egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg minden megpuhul. Turmixoljuk, ha lének szeretnénk, akkor még vizet adunk hozzá, ha pürének, akkor már nem kell víz. Még pár percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és vizes dunsztban legalább fél órát főzzük. Tipp: ez így teljesen natúr, tartósítószer mentes, de ízesíthetjük egy kis mézzel, cukorral, citrommal, citromsavval.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.