Bodzavirág szörp
Bodzavirág szörp recept
Ez a harmadik tavaszom a kiskertemben, és végre elegendő mennyiséget termett a bodzafám. Az első évben drasztikusan vissza kellett vágnom, szinte már ki volt száradva. Nagy örömömre a vaskos főágak új hajtásokat hoztak. Tavaly még alig, idén azonban bőséggel nyílnak a hatalmas tányér virágok. Természetesen az első dolgom volt bodzavirág szörpöt készíteni.
Bodzavirág szörp recept
Hozzávalók:
- 15-20 db nagy virág
- 1 kg cukor
- 2 l víz
- 2 db citrom
- 3-4 tk citromsav ízlés szerint
A virágokat napos időben, tiszta helyről szedjük, ne út mellől! Ne mossuk meg, mert a virágport is kimosnánk belőle! Tálcára tesszük, és néhány órácskát hagyjuk, hogy az esetleg rajtuk lévő bogarak kimásszanak belőle. Addig is elkészítjük a szirupot. A cukor felét karamellizáljuk, de csak világosra, majd felöntjük a vízzel, és az egészet felforraljuk. Állandó kevergetés mellett el fog olvadni a karamellizált cukor, ezután a maradék cukrot és a citromsavat is beleszórjuk, hogy feloldódjon. A kész szirupot hagyjuk kihűlni. Ezután a virágok vastagabb szárait levagdossuk, csak a kis virágfürtöket tesszük a szirupba. A citromot karikákra vágjuk, szintén a szirupba tesszük, é összenyomkodjuk, hogy minél intenzívebb legyen a citrom íze. 24-48 órát állni hagyjuk, néha megkeverjük. Amikor időnk engedi, leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük, és már mehet is a polcra.
(tipp: ez a hideg módszer, én nagyon picike NA-benzoátot is szoktam bele rakni, az ellenzők ne tegyék. Amikor melegen készítem, akkor én is kihagyom belőle. Meleg módszer: együtt felforralunk mindent, leszűrjük, újból felforraljuk, és forrón üvegbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.)
További befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, a kamrapolc kincseiből készített ételek receptjeit a KrEdithKanál, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.