Aszalt vargánya szósz
A nyáron és ősszel gyűjtött vargányából mindig
szárítok, mert télen szeretem különböző ételekbe felhasználni. Az egyik ilyen
étel, az aszalt vargánya szósz, ami szerintem egy kis különlegességnek számít,
nem minden nap készítem el. Egy kis főtt rizzsel, sült hús mellé ideális.
Hozzávalók:
- 20 g szárított vargánya,
- 1 fej hagyma,
- 1 dl olaj
- ½ tk őrölt bors,
- ½ tk kakukkfű, (elhagyható, vagy helyettesíthető kevés tárkonnyal, babérlevéllel)
- 1 tk só
- 1 ek házi vegeta, (link: Receptek, ha sok sárgarépa termett a kertben )
- 1 ek citromlé,
- 2 tk mustár
- 1,5 ek étkezési keményítő vagy liszt
- ½ l tej
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a borsot, kakukkfüvet, sót, vegetát, elkeverjük. A vargányát kisebb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a fűszerezett hagymához, elkeverjük, és felöntjük 2 dl vízzel vagy alaplével. Kb. 10 percig főzzük. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés tejjel, majd a többi tejjel együtt behabarjuk a gombát. A citromlével és a mustárral ízesítjük. Állandó keverés mellett felforraljuk. Ha túl sűrű, tejjel hígíthatjuk, illetve ízesíthetjük még sóval.
További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.