Almás pite

2023.12.30
Almás pite
Almás pite

Ha eltekintünk az alma árától, az almás pite egy olcsó, retró kalácsféle, és általában szeretik az emberek. A kamrapolcom kincsei között lapul néhány üveg pitébe való reszelt alma. Szerintem így még jobb választás az almás pite, főleg ha úgy készítem, hogy kevés tészta, sok almatöltelék.

Hozzávalók (kis adag):

tésztához:

  • 15 dkg sütőmargarin
  • 25 dkg liszt BL55
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja, vagy 1 tk citromhéj (csomagos)
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl

töltelékhez:

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és ruganyos tésztává gyúrjuk. Két cipót készítünk belőle, az egyik cipót hagyjuk kicsivel nagyobbra, ez lesz a süti alja, a kisebb pedig a teteje. A cipókat letakarva fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Ha nincs üveges almánk, akkor amíg a tészta pihen, a nyers almát megpucoljuk, lereszeljük, ha túl sok a leve, egy keveset kinyomkodunk belőle. Akár az üveges, akár a nyers almát ízesítjük ízlés szerint fahéjjal, vaníliás cukorral, a megadott mennyiségtől eltérhetünk.

A nagyobb cipót lisztezett munkalapon tepsi méretűre (18cm x 25cm) nyújtjuk, sodrófára tekerjük, és a tepsi aljára letekerjük a sodrófáról, elegyengetjük. Mehet rá az almatöltelék. A kisebb cipót is kinyújtjuk, és ugyanúgy sodrófa segítségével az almatöltelékre tesszük. A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük, porcukorrajongók porcukorral megszórhatják, én eltekintek ettől.


További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKanál, befőzéssel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a  KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!