A zöldbab is jól jön télen, én így főzöm be

2023.08.02

KrEdithKonyha receptek: zöldbab sós lében

Zöldbab sós lében
Zöldbab sós lében

A zöldbab kicsit (vagy nagyon is) megviccelt engem. Elég sokáig úgy nézett ki a dolog, hogy vesztesként kerülök ki a KrEdithKert kontra Természet projektből. A Természet felsorakoztatta ellenem a létező összes játékosát, úgymint csiga, pajor, lótetű, vakond, pocok, fácán, szomszéd kutya, fagykár, levéltetű stb. Megadtam magam, talán ezért kegyelmezett meg velem szemben, és hagyott nekem pár tő babot, ami egy idő után elkezdett teremni. Elmondhatom, hogy 3-4 naponta szedek róla kb. egy üvegre valót. Minden kincs, ami saját kertből kerül ki, úgyhogy jelentem van már pár üveg télire befőzve. Tudom, hogy sokan fagyasztóba is tesznek elég sok mindent, nekem nincs helyem, én befőzöm egyféleképpen, és télen minden zöldbabos ételhez tudom ezt használni.

Zöldbab sós lében

Hozzávalók:

  • zöldbab
  • citromsav

Őszintén szólva még sosem mértem le, hogy hány dkg babot sikerül egy-egy alkalommal szedni, kb. egy üvegre valót (a használandó üveg mérete a bab mennyiségétől függ). Kétfajta babom van, nem tudom őket egyszerre főzni, eltérő főzési időt igényelnek, így főzési időt se tudok írni. Sokan esküsznek a roppanósra főzésre, ami kb. 3-5 perc, én begörcsölök, ha nincs rendesen megfőzve a bab. Ezek után remélem sikerült kellőképpen felhomályosítanom mindenkit, jöjjön a leírás:

A babot megmossuk, két végét levágjuk, kb. egy-másfél centi hosszúságra felvágjuk. Feltesszük annyi vízben főni, amennyi bőven ellepi (főzés közben párolog belőle, mindenképp maradjon annyi lé, ami majd az üvegben is ellepi). Mintha levest főznénk, sózzuk annyira, hogy kellemesen sós legyen, illetve annyi citromsavat tegyünk bele, amit már érzünk rajta, de még nem kellemetlenül savanyú (én nem szeretem az ecetet, ezért használok citromsavat). Ízlés szerint roppanósra, vagy puhábbra főzzük. Pl. nekem a sárga bab 20-22 percig fő, a zöld 10-12 percig. Ezután forrón üvegbe szedjük, az üvegek legyenek tele, a lé lepje el a babot. Száraz dunsztba tesszük, hagyjuk kihűlni, majd mehet a polcra.

Tipp: Merjünk kóstolni, ne a divat után menjünk, hanem saját ízlés szerint. Pontosan ezért nem üvegben, hanem fazékban főzöm meg. Így biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, mint amilyenre vágyunk.

További receptekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKonyha, kerttel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKert, és kreatív ötletekkel kapcsolatos bejegyzéseimet a KrEdithKuckó oldalaimon érheted el.

Készítsd el weboldaladat ingyen!